Ebben a két szakmában lehetett millióhoz közeli átlagos keresethez jutni decemberben

Két nemzetgazdasági ágazatban is megközelítette az egymillió forintos álomhatárt a bruttó átlagkereset decemberben. Ebben az év végi prémiumok és béren kívüli juttatások is szerepet játszhattak – írja a VG.

Magyar Nemzet
Forrás: VG, KSH2023. 03. 13. 15:05
null
Budapest, 2022. május 19. A Bayer Hungaria Kft. új irodája megnyitóján a Budapart City irodaházban 2022. május 19-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Decemberben két szektorban is közel került az egymillió forinthoz a bruttó átlagbér a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Az év végén kiosztott béren kívüli juttatásoknak is köszönhetően a pénzügyi szolgáltatások ágazatban a bruttó átlagkereset 989 ezer forint volt, az információ-kommunikáció szektorban pedig 978 ezer forint.

Ugyancsak jócskán az 581 ezer forintos nemzetgazdasági átlag fölött vihettek haza decemberben azok is, akik a tudományos és műszaki szektorban, valamint az energiaiparban dolgoztak. Előbbiben 853 ezer volt az átlagfizetés, utóbbiban 826 ezer forint.

Forrás: KSH

Ha nem is nőnek olyan ütemben a fizetések idén és a következő években, mint tavaly, a munkaerőhiány miatt a hét-kilenc százalékos bérdinamika középtávon is fennmaradhat, amivel a VG számításai szerint 

az évtized végére, 2030-ra lépheti át az egymilliós határt a bruttó átlagkereset Magyarországon.

A magyar bérfelzárkózás 2017 óta igazán látványos. Azóta 8,7 százalék volt a legalacsonyabb növekedési ütem, és nemegyszer haladta meg a tíz százalékot. Tavaly 17,5 százalék volt az éves ütem.

Az egész régióban kőkemény a bérverseny, évek óta intenzív a fizetésfelzárkózás. A magyar bruttó átlagkereset 2022-ben 515 ezer forint volt. Ennél magasabbat a visegrádi országok közül csak Csehországban mértek, ahol múlt év harmadik negyedéig 39 306 korona volt az átlagfizetés (628 ezer forint). Utánunk Lengyelország következik 6345 zlotyval (507 ezer forint), majd Szlovákia 1304 euróval, ami ugyanakkora, mint keleti szomszédunknál. Romániában tavaly 495 ezer forint volt a bruttó átlagfizetés – olvasható a VG cikkében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.