Pótlékmentes részletfizetés kérhető az szja-bevallásban

Legfeljebb tizenkét havi, pótlékmentes, egyenlő részletekben történő részletfizetést igényelhetnek az adózók az adóbevallási tervezet online módosításával.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 20. 10:58
null
Budapest, 2018. március 15. Illusztráció adóbevallással, adózással, számvitellel, adóügyekkel, elektronikus online adóbevallással kapcsolatos hírek illusztrálásához. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a legfeljebb tizenkét havi, pótlékmentes, egyenlő részletekben történő részletfizetés az adóbevallási tervezet online módosításával vagy a postán küldött tervezethez mellékleteként küldött „Adóbevallási tervezetet kiegészítő nyilatkozaton” dokumentumon kérhető azoknak a magánszemélyeknek, akik áfa fizetésére nem kötelezettek és nem végeznek vállalkozói tevékenységet. A részletfizetés lehetőségét nem zárja ki az adóhatóság által készített adóbevallási tervezet.

Az adóhatóság felhívja a figyelmet arra, hogy az első részlet megfizetésének határideje május 22. A további részleteket a kérelmezett hónapok számától függően a következő hónapok 22-éig kell kifizetni, ha ez elmarad, akkor a tartozást egy összegben kell megfizetni késedelmi pótlékkal kiegészítve.
Amennyiben az adóbevallást más miatt is kell módosítani, akkor a részletfizetést a 22SZJA-C lapjának 81. sorában kell kérni – írták.
Az adóhatóság hangsúlyozza, hogy a fizetési kedvezmény engedélyezéséről a jogosultak nem kapnak külön értesítést, csak azok, akik nem felelnek meg a feltételeknek.

Akik nem felelnek meg a feltételeknek, azok kérhetnek illetékmentes fizetési könnyítést, amelyről a NAV 30.2 számú információs füzete tartalmaz részletes információkat – közölték.

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni egészen május 22-éig – áll a közleményben.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.