A magyar gazdaság elkerüli a recessziót

Jövőre visszatérhet a gazdaság teljesítménye a magas ütemű növekedési pályára.

Magyar Nemzet
2023. 05. 16. 9:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar gazdaság az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók ellenére idén is elkerüli a recessziót, jövőre visszatérhet a magas ütemű növekedési pályára. A gazdaság alapjai erősek, a foglalkoztatottak száma továbbra is 4,7 millió, a munkanélküliség szintje az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban, a beruházási ráta és az exportteljesítmény magas. Bár Magyarország továbbra sem kapta meg a neki járó helyreállítási forrásokat, a magyar gazdaság teljesítménye már négy százalékkal haladja meg a járvány előtti szintet, miközben az uniós átlag három százalék körül áll – közölte a Pénzügyminisztérium. 

A koronavírus-járványt követő kilábalás után a veszélyes nemzetközi környezet következtében a magyar gazdaság számos kihívással szembesült. Ennek ellenére 2021-ben 7,2 százalék, tavaly 4,6 százalék volt a növekedés. 2023-ban az elhúzódó orosz–ukrán háború és a brüsszeli szankciók káros hatásai továbbra is kedvezőtlen külső környezetet teremtenek. 

A Magyarországnak járó helyreállítási források felhasználásával tavaly öt százalék feletti mértékben bővült volna a gazdaság, azonban az Európai Bizottság a források visszatartásával rontotta gazdasági teljesítményünket és versenyképességünket. 

– A negatív hatások az idei év teljesítményét is befolyásolják: az első negyedéves GDP az előző negyedévhez képest 0,2 százalékkal, éves alapon pedig 0,9 százalékkal csökkent, ugyanakkor a következő negyedévekben már folytatódhat a bővülés. Az Európai Bizottság, valamint a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb előrejelzése szerint a magyar gazdaság idén elkerüli a recessziót – jelezte a minisztérium. 

A kormány a veszélyes nemzetközi környezetben is folytatja az egyensúlyi mutatók javítását, valamint garantálja az ország biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést.

 

Borítókép: Illusztráció (Világgazdaság/Kallus György)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.