Pénzeső hullhat a gazdákra

Elképesztő mennyiségű beruházási forrás juthat el idén a mezőgazdaságba. Az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési programból még ebben az évben mintegy 350 milliárd forintnyi forrást fizethet ki az érintetteknek. Bár az új ciklus első pályázataira az év végéig várni kell, a jövőre várhatóan kedvezőbbé váló finanszírozási környezet is segíti majd a termelőket abban, hogy a támogatott beruházásokat meg is tudják valósítani.

2023. 05. 16. 17:06
null
20220304 dunaharaszti paraszt sajt farm nagy istvan agrar miniszter es janus vojiechowski europai bizottsag mezogazdasagert felelos biztos havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordösszegű kifizetésre készül idén az Agrárminisztérium. A Vidékfejlesztési programból finanszírozott beruházási projektekhez kapcsolódóan a tervek szerint mintegy 350 milliárd forint támogatás juthat el idén a kedvezményezettekhez – jelentette be Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium államtitkára 2021-től kezdődően a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat támogató felhívások kapcsán elmondta, hogy közel 11 ezer pályázatra hozzávetőlegesen 1300 milliárd forint támogatást ítéltek oda nyerteseknek. 

– Az idén is százmilliárdos nagyságrendben születnek újabb támogató döntések fejlesztési projektekhez, amelyek esetében a kedvezményezettek fenntartották megvalósítási szándékukat – mutatott rá Feldman Zsolt. Majd hozzátette: mivel a korábban megkezdett fejlesztéseknek a megvalósítása jelentős részben most is zajlik, ezért mintegy 350 milliárd forintnyi – beruházásokhoz kapcsolódó – forrás juthat el az érintettekhez ebben az évben a kifizetésre váró 750 milliárd forintnyi keretből.

– Ilyen mértékű beruházási forráskihelyezésre egy éven belül még soha nem került sor hazánkban – emelte ki az államtitkár. Feldman Zsolt ugyanakkor jelezte: a következő hónapokban az Agrárminisztérium – összhangban az ágazat szereplőinek igényeivel – nem tervez új beruházási felhívásokat megjelentetni.

Azonban nem kell sokat várniuk a beruházásra készülő hazai mezőgazdasági vállalkozásoknak sem, hiszen néhány hónap múlva megismerhetik az új vidékfejlesztési pályázatok menetrendjét. 

Feldman Zsolt tájékoztatása szerint az év második felében állítja össze a várható pályázatok listáját a tárca, az első felhívások pedig az év végén, illetve a jövő év elején jelenhetnek majd meg. 

Mindez igazodik az év második felére várhatóan kedvezőbbé váló finanszírozási környezethez is, az újra elérhetőbbé váló hitellehetőségek erősíteni fogják az új mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások megvalósítási szándékát. Így a mintegy 1500 milliárd forintnyi agrártámogatás felhasználása is biztosított lesz.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.