Széles körű szemlén a botmixerek

Keresztbe-kasul lehet vizsgálgatni és tesztelni az olyan szerkezeteket, amelyeket sokoldalúan használhatnak a fogyasztók. Számos műveletre képesek, ami nagy segítség például a házimunkában. A fogyasztói teszteredmények pedig mindig hoznak meglepetéseket.

Horváth Éva
2023. 05. 19. 17:15
mixer
1588517812 Fotó: shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyen tipikus eszköz a botmixer, amely kicsiny konyhagép, mégis sokoldalú. Elsősorban turmixolni tudunk velük, de ma már a legtöbb típushoz különböző kiegészítőket is vehetünk, amelyek akár habverésre, aprításra vagy szeletelésre is alkalmasak – hívja fel a figyelmünket a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE). 

A fogyasztók védelmét támogató szervezet legfrissebb vizsgálatában 26 márka 95 termékét tesztelte nemzetközi együttműködésben. Górcső alá vették a botmixerek különböző funkcióit, a könnyű kezelhetőséget, a zajszintet, a kivitelezés minőségét és a motor tartósságát is. A tesztelt 95 termék közül 65 típust nem csupán turmixolásra lehet használni, így valóban hasznos segítőnk lehet a konyhában egy jól megválasztott darab.

 

mixer
Egy adott márka mellett sem érdemes letenni a voksunkat, mert az egyes modellek valós teljesítménye között nagy különbségek lehetnek, s egy márkán belül sem feltétlenül a drágább a jobb                       Fotó: shutterstock

Az alapfunkciók vizsgálata során különböző turmixolást igénylő ételeket készítettek velük: majonézt, palacsintatésztát, bébiételt és zöldturmixot. Az Imetec HB3 márkájú szerkezet a négyből egyik feladattal sem boldogul elfogadható módon. Ráadásul ez egy kiegészítők nélküli termék, nem is volna más dolga, mint turmixolni, így azzal sem vigasztalhatjuk magunkat, hogy sebaj, biztos nagyon jól aprít. Nem. Ez nem csinál semmit. Ja, de! Egész kellemesen zúg, azt viszont jó tartósan, mert a motorja nem adja föl: zúg, zúg, bírja a strapát. Úgyhogy ugyan kedvezőnek mondhatnánk az árát, de 9000 forintos átlagárával, a nagy semmiért cserébe, inkább kifejezetten drága. 

De mire is számítottunk? – kérdezhetné bárki jogosan, hiszen ez egy alsó árkategóriájú termék. Ellenben a teszteredmények azt mutatják, hogy csupán az ár alapján nem szabad következtetéseket levonnunk. Ugyanis ugyanennyiért akadt olyan termék is, amellyel becsületesen elkészült a turmix, a bébiétel, a majonéz és a palacsintatészta is.

Egy adott márka mellett sem érdemes kétséget kizáróan letenni a voksunkat, mert az egyes modellek valós teljesítménye között nagy különbségek lehetnek, s egy márkán belül sem feltétlenül a drágább a jobb – figyelmeztet a TVE. Példa erre a Tefal HB12A1 Turbomix, amely 10 000 forintos átlagáron volt elérhető a tesztelés idején és sokkal jobb eredménnyel végzett összesítésben, mint a Tefal HB8331 botmixer a maga 17 000 forintos átlagárával.

mixer
Amennyiben végiggondoltuk, hogy nekünk miért is van szükségünk botmixerre, az alapfunkciókon kívül milyen egyéb feladatokat szeretnénk  még a különböző kiegészítőkkel elvégezni a konyhában, alaposan járjunk utána a konkrét termék valós jellemzőinek.  Ebben sokat segítenek a tesztek, amelyek konkrét adatai alapján könnyebb dönteni Fotó: shutterstock

A Tudatos Vásárlók Egyesülete külön jelezte azt is, hogy a kiegészítőkkel rendelkező termékek esetén további teszteket is elvégeztek. Aprítottak dióféléket, fűszernövényeket, hagymát. Szeleteltek burgonyát. Tejszínhabot és tojásfehérjét vertek fel. Még burgonyapüré is került az asztalra, ha kínált ilyen lehetőséget a termék. A tapasztalatok szerint mindegyik feladatnak más termék volt az abszolút bajnoka.

A legszűkebb keresztmetszet a burgonyaszeletelő funkció, illetve a krumplipüré-készítés. Erre kevés típus alkalmas. Valamilyen kompromisszumot mindenképpen kötnünk kell, úgyhogy alaposan gondoljuk át, melyek a számunkra legfontosabb funkciók.

A tesztelt termékek átlagára 6000 és 48 000 forint között mozgott a tesztelés idején. A csak turmixolásra való botmixerek kategóriájában az összesítésben legjobb termék 30 000 forintos átlagáron érhető el, míg a második helyezett teljesítményben alig marad el a győztestől, s már 14 000 forintos átlagáron beszerezhető.

Amennyiben végiggondoltuk, hogy nekünk miért is van szükségünk botmixerre, az alapfunkciókon kívül milyen egyéb feladatokat szeretnénk esetleg még a különböző kiegészítőkkel elvégezni a konyhában, alaposan járjunk utána a konkrét termék valós jellemzőinek. Az, hogy melyik botmixernek mi az erőssége vagy éppen a gyengesége, pontosan szűrhető a gyártóktól független teszt eredményeiből, illetve látható a termékek részletes adatlapján. A Tudatos Vásárlók Egyesületének megújult weboldalán könnyedén össze is lehet hasonlítani a kiszemelt termékeket.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.