Ingyenesek maradhatnak a horvátországi strandok

A horvát társadalmat évek óta foglalkoztatja a fizetős strandok kérdése. Most pont került az ügy végére.

Magyar Nemzet
2023. 07. 17. 4:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A horvát társadalmat évek óta foglalkoztatja a fizetős strandok kérdése, az alkotmány ugyanis világosan leírja, hogy a tengerpart közkincs, amit mindenki szabadon használhat. Részletszabályozás eddig nem volt az ügyben, alkotmánysértésért viszont a hatóságok nem tudtak bírságolni. A horvát jogalkotók most pontot tettek az ügy végére, és nemrég elfogadtak egy törvényt, amely egyértelműen megtiltja, hogy bárki pénzt kérjen a strandok használatáért – írta a Poslovni Dnevnik hírportál.

Az új rendelkezések a tengerpart egyéb gazdasági hasznosítását is szabályozzák. A jövőben a tengerparti árusok, kávézók, éttermek, napágy- vagy strandeszközkölcsönzők csak koncessziós engedéllyel működhetnek.

Ezeket az engedélyeket minden esetben a helyi önkormányzatok adják ki pénzért, legfeljebb öt évre. A koncesszió tulajdonosainak viszont minden esetben garantálniuk kell a szabad hozzáférést a tengerhez. Kivételt képeznek a rendelet alól a már működő kikötők, hajógyárak és sólepárlók, az ő koncessziójuk ugyanis korlátlan ideig érvényes. Újdonság még, hogy eddig a tengerparti szállodák mentesültek a koncessziós díjaktól, a jövőben viszont nekik is fizetniük kell, ha a vízparti teraszaikon fogadnák a vendégeiket – ismertette a Világgazdaság.

A törvény megerősíti a közvetlen tengerparti építkezés tilalmát is. A szabályozás értelmében ugyanis a tenger dagálykori vízszintjétől számított hat méteren belül tilos bármilyen építkezés. Ez alól csak a történelmi épületek, valamint a vízi közlekedéshez és a halászathoz szükséges infrastruktúra képez kivételt.

Nyílik a legmagasabb épület

Véget ért Horvátország legmagasabb felhőkarcolójának kálváriája. A korábban lebontásra ítélt spliti Dalmatia Tower minden szükséges engedélyt megkapott, ezért már ma megnyílik. Néhány hónapja nagy port felvert délnyugati szomszédunkban a hír, hogy a spliti önkormányzat nem adja meg a szükséges használatbavételi engedélyeket az ország legmagasabb, 135 méter magas toronyházának. A polgármester a döntést azzal indokolta, hogy a kivitelező eredetileg csak egy 75 méteres épületre kapott engedélyeket, az újabb emeletek hozzáépítését viszont – a város mostani vezetése szerint szakszerűtlen módon – csupán a korábbi polgármester engedélyezte. Az ügy kapcsán felmerült a 135 méteresre „nőtt” torony visszabontásának lehetősége is. Az amerikai hátterű befektető, a Westgate Group viszont nem hagyta annyiban az ügyet, és Zágrábhoz fordult segítségért. Az illetékes tárca közbenjárására sikerült is megszerezniük a szükséges dokumentumokat, mostanra pedig az utolsó simításokkal is végeztek. A 80 millió euróból épült ingatlanban irodák, kávézók, étterem és egy luxushotel is helyet kapott. A hotel 200 szobával és egy panorámaterasszal várja a vendégeket – írta a Világgazdaság.

 

 

Borítólép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.