Most a reálkeresetek változása mozgatja az ingatlanárakat

A 2010-es évektől látható változás a lakosság röghözkötöttségében: a mobilitás növekedése és a beruházások, munkahelyteremtések nyomán már nem csupán Budapest felértékelődése látható, a reálbérek csökkenése ugyanakkor lefelé mozgatja az ingatlanárakat. Az árváltozásnál számít az is, hogy az adott településnek mekkora az ingatlankínálata.

M. Orbán András
2023. 07. 26. 5:14
null
20220516 Győr Albérlet árak megyei körkép, Képen: kiadó ingatlan, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld Fotó: Csapó Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is megfigyelhető, de már nem csupán a fővárosra korlátozódó jelenség, hogy egyes munkakörök miatt más országrészekből, például Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg vagy Baranya vármegyéből érkeznek munkavállalók az ország középső régiójába, beleértve Kecskemétet. A nagyvárosok közül Győrt, Zalaegerszeget és Debrecent érdemes célpontként említeni – ismertette lapunk megkeresésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Kifejtette, rövid és középtávon az albérlet, hosszabb távon pedig a saját tulajdonú ingatlan a cél. Általánosságban az egzisztenciához mérten keresünk lakhatást, kompromisszum mutatkozhat ugyanakkor a település, alapterület vagy épp lakástípus tekintetében. Itt említette a szakember a panellakások árelőnyét, ami 25-30 százalék is lehet azonos alapterület mellett. 

De arra is akad példa, hogy családi házba vágyók költöznek iker- vagy sorházba, akár panellakásból – főleg a koronavírus-járvány alatt értékelődött fel a kert szerepe.

Rámutatott: bár szerencsés együttállás, ha a lakó-, a munkahely, valamint az elérhető szolgáltatások, intézmények is a közelben vannak, rendszerint nem teljesül minden feltétel egyszerre, ugyanakkor a koronavírus-járványt követően a tisztán távmunka helyett teret kapott a hibrid munkavégzés. Ennek lehetősége, valamint az út- és vasúthálózat kiépítése, fejlesztése növelte a mobilitást.

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője lapunk megkeresésére úgy fogalmazott, lakhelyválasztás során az emberek jellemzően hosszabb, akár több évtizedes távra terveznek, míg a munkahelyváltás ennél gyakrabban következik be. Emiatt nem életszerű, hogy valaki azért váltson lakhelyet, hogy az aktuális munkahelyéhez közelebb legyen, ugyanakkor sok esetben a lakhelyváltás fő oka a munkalehetőségek hiánya a lakhely közvetlen környezetében. A mozgásban jelentős szerepe lehet a vármegye- és az országbérletnek. A vármegye- és országbérlet révén kitágult az a terület, ahonnan akár a munkavállaló, akár a munkáltató oldaláról nézve anyagilag megéri ingázni a munkahelyre. Így pedig, minden más változatlansága mellett, felértékelődhetnek azon település ingatlanjai, amelynek jó a közlekedési kapcsolata akár a fővárossal, akár az adott megyeszékhellyel. 

A mobilitás növekedése tehát tágította az agglomeráció kiterjedését és drágította is. A Velencei-tó például egyszerre a székesfehérvári és a fővárosi agglomeráció része – ismertette Balogh László. Ezzel a szakember szerint elmosódott az a nagyváros–kistelepülés árkülönbözőség, ami az előbbiekben több tíz milliós, utóbbiakban pedig 10-15 milliós ingatlanárakat jelentett. Már a kistelepüléseken is bőven találni 30-50 millió forint közötti házakat. Az ingatlan mint vagyontárgy felértékelődött – 2015 óta a háromszorosára nőttek az árak – emelte ki Balogh László.

Ahogyan az árakat a beruházások, az infrastruktúra fejlődése és a nagyobb mobilitás felfelé mozgatta, úgy a reálkeresetek csökkenése mérsékli azokat. Példákat is hozott a szakember.

Általános tendencia, hogy ahol alacsony (volt) a kínálat, ott akár egy-egy jobb vagy rosszabb lakás feltűnése az eladók közt jelentősen tudja befolyásolni az árakat, míg ahol akár több ezer ingatlanból áll a kínálat, ott ez kevésbé megfigyelhető.

Ahol jelentősen estek az árak, például a Veszprém vármegyei Csajágon, illetve a Békés vármegyei Kunágotán (38, illetve 36 százalékkal), húsznál is kevesebb hirdetést adtak fel. A lefelé történő ármozgások közül érdekesebb lehet még Balatonudvari –26, Balatonfenyves –21, Alsóörs –19 százalékkal, Gyál pedig hét százalékkal, de Szentendre csak hat, míg Visegrád öt százalékkal lett csupán olcsóbb.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Kisalföld / Csapó Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.