Nyüzsgés az ingatlanpiacon: sokan kérik a városi csokot

A nagyvárosi csok év végére meghirdetett átalakítása, illetve az egyetemi tanévkezdés miatti albérletvadászat mozgatta meg legjobban a júliusi ingatlanpiacot.

Magyar Nemzet
Forrás: BAMA2023. 07. 17. 8:49
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakáscélú kedvezményes hitelek rendszerében a nagyvárosi csok a jelenlegi formájában átalakul – írja a BAMA az Ingatlanbazár értékelését megvizsgálva. 

A hitelintézetek százezer forinttal hatszázezer forintra emelték az igényléshez szükséges jövedelemigazolás határát. Jövő évtől az eredeti, mostanra nagyvárosinak keresztelt csok sem lesz már (a falusi csok marad). A csok kivezetése azt jelenti, hogy egy hatvanmillióra értékelt, húszéves futamidejű hitellel vásárolt ingatlan törlesztőrészlete több mint harmincmillió forinttal lesz drágább, mint korábban volt – közölték. 

Az Ingatlanbazár szerint ez még a jelenlegi ínséges hitelfelvételi időkben is meg tudja mozgatni a piacot, feltételezve, hogy a tavaszi kevés fellendülés egy részét épp a csokot igénybe vevők alkották. Ez nagy nyüzsgést okozhat az év hátralévő részében. A csokot legtöbbször igénylő harmincas korosztálynak nagyjából öt hónapja maradt, hogy a régi feltételek mellett ingatlant vásároljon.

Az Ingatlanbazár szerint nem lenne meglepő, ha a harminc-hatvanmillió forintos zónában nem virítana új árcímke a meghirdetett csok-esélyes ingatlanokon. Tehát a városi csok egyszerűen megemelné az ingatlanok árát az amúgy is nagyon drága vármegyeszékhelyeken. Ez a veszély főként a családi házakat és sorházakat érintheti. 

A panelek és kisebb téglaépítésű lakások árát inkább a szezonálisan jelentkező albérletkeresési dömping emelheti, hiszen az egyetemi városok albérletdíjai soha nem látott magasságokba emelkedhetnek a befektetési ingatlanokat keresők miatt.

A legtöbb elemzés szerint a családi okok és a befektetési célok mozgatják a magyar ingatlanpiacot, ezért úgy tűnik, hogy a nagyobb településeken egyelőre búcsút mondhatunk az árcsökkenésnek – írják. Ha valaki mégis számítana rá, a falusi csokra jogosult településeken még megvalósulhat. A falusi csok miatt jövőre ez maradhat az egyetlen terület, ahol a lakáscélú hitelkedvezmények megmaradhatnak, ezért a vásárlók figyelme még inkább a nagyvárosok vonzáskörzetében, de elérhető távolságra lévő településeken lévő ingatlankeresés felé fordul. 

Ők lehetnek a csok-változások nyertesei, hiszen a városi csokot igénybe vevő vásárlói réteg közel fele várhatott eddig ki, csökkenő árakat remélve.

Aki a városi csok területén csökkenő árakra számított, most még meggondolhatja magát, az év végéig még van idő lépni és a jelenlegi, még kedvezményes hitelek mellett megkötni a szerződést. Ehhez pedig kitartóan keresni kell – ezt ajánlják a szakemberek. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.