Kkv-k a debreceni déli gazdasági övezetben

Az első ütemben 14 hektár áll rendelkezésre a kicsik és közepesek részére.

2023. 09. 10. 16:30
null
20230206 Debrecen A város madártávlatból. Fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Képen: Debreceni Nagytemplom Fotó: KISS ANNAMARIE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országban egyedülálló módon egy ipari parkon belül külön területet szánt a debreceni közgyűlés 2021-ben a kis- és középvállalkozásoknak. Megtehették ezt a debreceni városatyák, hiszen a korábban elnyert európai uniós támogatás kétharmadát erre használhatták fel. Ebben az évben tervezték el, hogy a Déli Gazdasági Övezet területén belül 60 hektárt kizárólag ezeknek a cégeknek adnak. Ebből az első ütemben 14 hektár áll rendelkezésre a kicsik és közepesek részére.

Debrecenben nem újdonság, hogy a multik mellett a kis- és középvállalkozásokat is támogatják, amelyektől azt várhatják, hogy magas hozzáadott értékű termelésbe kezdjenek. Ez már 2015-ben kifejezett célja volt a debreceni ipar- és városfejlesztési központnak. 

Debrecennek azért is fontos ez a szektor, mert a városi munkaerő 66 százalékát ilyen cégek foglalkoztatják. A cél az volt, hogy infrastruktúrában a multinacionális cégekkel azonos lehetőséget teremtsenek a kis- és középvállalkozásoknak. Az infrastruktúra kialakítására másfél milliárd forintot fordít az önkormányzat.

Amikor kiírták a pályázatot a jelentkező és a betelepülés feltételeinek megfelelő cégeknek, az érdeklődés óriási volt. Ötvennyolc vállalkozás jelentkezett, amelyek közül előminősítés és gondos mérlegelés után választott ki 18-at a debreceni város- és gazdaságfejlesztési központ. A végső döntést az önkormányzat tulajdonosi bizottsága hozta meg. A résztvevők 0,4–2 hektáros területeket vásároltak telephelyeiknek. Ezekben az egységekben minden olyan szolgáltatást megtalálnak a kis- és középvállalatok, mint amilyeneket az ipari parkokban a nagy cégek. A betelepülők között legnagyobbrészt autóipari, közlekedési és feldolgozóvállalkozások találhatók. Túlnyomó többségük gyártási tevékenységet végez majd, profiljukban többek között faipari felületkezelés, betonelemgyártás, fémipari termékek feldolgozása, élelmiszer-nagykereskedelmi és logisztikai tevékenység, földmunkagép-kanalak gyártása szerepel. 

A tizennyolc cég összesen 13 milliárd forintos beruházást valósít meg és 256 munkahelyet létesít. Közülük jelenleg tíznek van építési engedélye az adott beruházásra, néhányan pedig már be is fejezték az építkezést. Az egyik legnagyobb középvállalkozás például egy kerítés- és kapugyártó cég, amely ezer négyzetméteres csarnokot építtet fel, amelyet háromszorosára tervez bővíteni. A tervek szerint már ebben az évben megkezdik működésüket.

Borítókép: Debrecen madártávlatból (Fotó: Hajdú-bihari Napló/Kiss Annamarie)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.