Megcsinálta a kormány, felcsillant a fény az alagút végén

Több gazdasági és pénzügyi nehézséggel kellett megbirkóznia idén a magyar kormánynak. A 2023-as esztendő fő ellenségévé az infláció vált, a fogyasztói áremelkedések ütemét hosszú küzdelem után sikerült letörni. Fontos eredmény az is, hogy véget ért a recesszió, az ország újra növekedési pályára állt.

2023. 11. 21. 4:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai gazdaság az idén veszített lendületéből a magas megélhetési költségek, a gyenge külső kereslet és a monetáris szigorítás miatt. A kihívássokkal teli év után azonban szerény fellendülés várható. Ezt nyilatkozta a minap az unió gazdaságpolitikai biztosa. Paolo Gentiloni felhívta arra is a figyelmet, hogy megnőtt az elmúlt hónapokban a kilátásokat fenyegető bizonytalanság az Ukrajna elleni elhúzódó háború és a közel-keleti konfliktus miatt. Az Európai Unió fő kereskedelmi partnerei, különösen Kína gazdasági teljesítménye szintén kockázatot jelenthetnek.

A lendületvesztést Magyarország sem kerülte el a fent említett okok miatt. Az Orbán-kormány több intézkedést hozott annak érdekében, hogy a visszaesést minél hamarabb leküzdje az ország. A ráfordított energia mára meghozta az eredményeket. Az idei év legnagyobb gazdasági ellenségévé az infláció vált. Ez kijelölte a célt is, amely ebből adódóan az áremelkedés letörését jelentette. 

Lengyelország után hazánkban is sikerült végre egy számjegyűre csökkenteni a mutatót: októberben átlagosan 9,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat a fogyasztói árak. Szeptemberhez viszonyítva pedig átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek.

– A kormány infláció elleni harca beérett: az intézkedések januárban megállították a további emelkedést, ezt követően pedig egyre nagyobb ütemben, egyre dinamikusabban csökkentették az infláció mértékét – nyilatkozta nemrégiben a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton jelezte azt is, hogy jó eséllyel már szeptembertől újra növekedésnek indulhattak a reálbérek, azaz a korábbi évekhez hasonlóan egyre többet érhet a családok fizetése. Hogy ez így történt-e, az csütörtökön bizonyosodhat be, akkor közli a Központi Statisztikai Hivatal a keresetek szeptemberi adatait. A tárcavezető szerint az infláció az év végére hat-hét százalékra apadhat, így a kormány egyre inkább a gazdasági növekedés helyreállítását helyezheti előtérbe. A minap kiderült az is, hogy ezen a téren szintén kedvező fordulathoz érkezett az ország.

Lapunk is beszámolt a hírről, miszerint a bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben az előzőhöz képest 0,9 százalékkal nőtt. Azaz: véget ért a technikai recesszió. – A gazdaság a háborús és szankciós válság ellenére is növekedési pályára állt. A jó teljesítményt segíti, hogy a kormány letörte az inflációt. A reálbérek újra növekednek, a mezőgazdaság, az ipar és az export az európai gazdaság gyengélkedése ellenére is erősödni tudott – reagált akkor az adatokra Varga Mihály. A pénzügyminiszter megjegyezte azt is, hogy uniós összehasonlításban a magyar gazdaság továbbra is előbb jár a kilábalásban: a járvány előtti szintet már öt százalékkal múlja fölül, míg az uniós átlag három és fél százalékon áll. A tárcavezető hozzátette: a következő években tartósan és magas ütemben növekedhet a gazdaság.

A teljesítmény erősödéséhez nélkülözhetetlen a hitelezés beindulása. A kényszerű monetáris szigorítás azonban féket jelentett ezen a területen, így a kormánynak kellett több támogatott hitelprogramot kialakítania. A fent ismertetett fejlemények azonban itt is éreztetik a pozitív hatásukat. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke egy múlt heti rendezvényen emlékeztetett arra, hogy októbertől új szakaszba lépett a monetáris politika. Az erőteljes dezinfláció és az ország sérülékenységének csökkenése lehetővé teszi, hogy az MNB folytassa az alapkamat csökkentését a következő hónapokban, így novemberben is marad a hetvenöt bázispontos csökkentési ütem. Hozzátette: az év végére tizenegy százalék alá módosulhat az alapkamat, míg 2024 februárjára egy számjegyű lehet. Ez megkönnyíti a hitelezés felpörgését, ahogy ezt teszi az önkéntes kamatplafon alkalmazása is.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Getty Images)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.