Gyógyulnak a magyar gazdaság sebei

A gazdasági növekedés visszatérését és az államháztartási hiány fokozatos csökkenését várják a nemzetközi szervezetek Magyarországról szóló előrejelzései. A nemzetközi nehézségek ellenére kedvezőek a kilátásaink.

2023. 12. 06. 5:20
20200512_0112_MI
202000512 MN Budapest Árpád Híd irodaház építés Magyar N Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A költségvetési politika megvédte az eddig elért eredményeit, a nemzetközi pénzügyi szervezetek értékelése szerint stabil a pénzintézeti rendszer és a munkaerőpiac, valamint a magas beruházási ráta alapján az államháztartás finanszírozása is. Az egyensúlyi mutatók javultak, a hitelminősítők vagy változatlan, vagy javuló értékelést adhatnak a jövőben – mindezeket Varga Mihály pénzügyminiszter mondta a minap a költségvetés és az államadósság jövő évi finanszírozásáról szóló sajtótájékoztatón. 

Az Európai Bizottság november közepén ismertette az őszi előrejelzését. Ami hazánkat illeti, az uniós bizottság megállapította, hogy idén várhatóan 0,7 százalékkal zsugorodik a magyar gazdaság. A visszaeséshez a magas infláció, a szigorúbb költségvetés és monetáris politika, valamint a lassuló külső kereslet járul hozzá. A növekedés azonban fokozatosan helyreáll, és ahogy csökken az infláció, úgy válik lehetővé a monetáris feltételek enyhülése is. Az előrejelzés 2024-ben 2,4 százalékos, 2025-ben pedig 3,6 százalékos növekedését jósol Magyarországon. Az Európai Bizottság emlékeztetett arra, hogy a munkanélküliségi ráta 4,1 százalék volt a harmadik negyedévben, ez a prognózis szerint a következő években nagyjából változatlan marad. A szűkös munkaerőpiac várhatóan fenntartja a magas nominális bérnövekedést, amit a 2024-ben a megemelt minimálbér tovább fokoz. A brüsszeli testület szerint ugyanakkor a magas bérnövekedés várhatóan tartósan magasan tartja az inflációt. A prognózis 2024-ben 5,2, rá egy évre pedig 4,1 százalékos inflációt jósol a 2023-as 17,2 százalékosra becsült szint után. Az előrejelzés szerint az államháztartási hiány Magyarországon idén továbbra is magas, 5,8 százalékos lesz, noha csökkenést mutat a tavalyi 6,2 százalékos szinthez képest. A javuló makrogazdasági kilátások ellenére az államháztartás hiánya várhatóan 2024-ben és 2025-ben is túlzottan magas, 4,3, illetve 3,8 százalékos lesz. A magas infláció miatt az államadósság GDP-hez viszonyított aránya várhatóan négy százalékponttal, 69,9 százalékra csökken az év végére.

Visszatér a növekedési pályára a magyar gazdaság

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) október 10-én ismertette a frissített várakozását. A jelentés szerint Magyarország bruttó hazai terméke 0,3 százalékkal csökken az idén és 3,1 százalékkal nő jövőre a tavalyi 4,6 százalékos bővülés után. Az infláció a tavalyi 14,5 százalékot követően idén 17,7 százalék, míg jövőre 6,6 százalék lesz. A munkanélküliségi ráta pedig a tavalyi 3,6 százalékról az idén 3,9 százalékra, jövőre 3,8 százalékra változik. 

Az IMF viszonylag pozitív képet festett Magyarországról, hiszen a jövő évre várt 3,1 százalékos növekedés a legmagasabb a visegrádi országok sorában, ráadásul több mint kétszer nagyobb az unió egészére jelzett 1,5 százaléknál.

A Fitch Ratings október 6-án tette közzé az elemzését, amelyben az elemzők megjegyezték: az idei deficitcél utólagos emelése „kihívást jelent” a három százalék alatti hiány elérése szempontjából. Ezzel együtt a következő két évben így is csökken és az időszak végére három százalék alatt lesz az államháztartási deficit. A Pénzügyminisztérium októberben jelentette be, hogy a jelentősen megnövekedett kiadásokra tekintettel a kormány 5,2 százalékra módosítja az idei GDP-arányos célt. A tárca a távirati iroda akkori ismertetése szerint hangsúlyozta – és ez a Fitch elemzésében is szerepelt –, hogy az új mutató így is egy százalékpontos javulást jelent a tavalyi hiányhoz képest. Mindenesetre a hitelminősítő azzal számol, hogy a hazai össztermékhez mért államháztartási deficit 2024-ben 3,7 százalékra, 2025-ben 2,8 százalékra csökken, és ebben szerepe lesz a növekedési lendület élénkülésének. Ez utóbbi az államadósság-ráta mérséklődését is elősegíti. A Fitch szerint az idei évben 0,9 százalékos visszaesés várható, míg a 2024–2025-ös időszakban már három százalék lehet éves átlagban a növekedés. A nemzetközi szervezet szerint 2024 egészében átlagosan 5,3 százalék, 2025-ben 3,1 százalék lesz az infláció.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.