Magánrepülőgépek és közös szelfik: zajlik az új klímacsúcs + videó

Kellemest a hasznossal: az előkészítő klímatárgyalásokat újabb olaj- és gázügyletek megkötésére is felhasználhatták.

2023. 12. 05. 7:20
KERRY, John
Dubaj, 2023. november 29. John Kerry, az Egyesült Államok klímavédelmi különmegbízottja (k) érkezik az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) helyszínére Dubajban 2023. november 29-én. A COP28 november 30. és december 12. között kerül megrendezésre. A két hétig tartó tárgyalások december 1-jén és 2-án az éghajlatváltozással kapcsolatos világszintû cselekvési csúcstalálkozóval kezdõdnek, amelyen a civil társadalom vezetõi mellett az állam- és kormányfõk is részt vesznek. MTI/AP/Peter Dejong Fotó: Peter Dejong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elkezdődött a klímacsúcs Dubajban. Az év legnagyobb éghajlatvédelmi eseményének fókuszában az energia áll. A világ országai arról fognak tárgyalni, hogy hogyan tudnák a lehető leggyorsabban leépíteni a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását és 2030-ig megtriplázni a megújuló kapacitásokat – hívta fel a figyelmet az eseményekre közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője szerint önmagában szimbolikus, hogy a rendezvény házigazdája az olajnagyhatalom Egyesült Arab Emírségek, az elnöke pedig Szultan al-Dzsaber, az Emirátusok állami olajvállalatának vezérigazgatója.

– De ez még semmi. Kiszivárgott ugyanis, hogy a házigazda összekötötte a kellemest a hasznossal, és az előkészítő klímatárgyalásokat újabb olaj- és gázügyletek megkötésére is felhasználhatta – emelte ki a szakértő.

A BBC által megszerzett dokumentumok alapján ráadásul Al-Dzsaber olyan klímaharcos országokkal is üzletelhetett, mint Németország, vagy Hollandia. A nemzetközi csatorna megkeresésére az érintettek egy része nem reagált, mások tagadták, hogy részt vettek volna bármiféle egyeztetésen, de olyanok is voltak, akik a találkozót elismerték ugyan, de azt állították, hogy azon kereskedelmi ügyekről nem esett szó.

Az Emirátusok vezetése elmondta, hogy bár a megbeszéléseken az üzlet is az asztalra kerülhetett, azok fókuszában „az érdemi klímapolitikai fellépés” állt. A konferencia szervezőbizottsága pedig megnyugtatta a BBC-t, hogy Al-Dzsaber más tisztségei nem befolyásolják éghajlatvédelmi törekvéseit.

– Ha úgy nézzük, az Emirátusok végül is megspórolt néhány repülőutat azzal, hogy nem kellett külön odautazni az olajról és külön a klímáról tárgyalni. De a viccet félretéve, ezek után mégis hogyan lehetne komolyan venni a nagyszabású célokat és a hangzatos ígéreteket? Minden évben ugyanaz a lemez. Az országok egyik része klímacsendőrként pózol, a másik része pedig demonstratívan rossz zsarut játszik. Nem lehetne esetleg bezárni a cirkuszt és érdemben beszélni a problémákról? – tette fel a kérdést Hortay Olivér.

Borítókép: John Kerry, az Egyesült Államok klímavédelmi különmegbízottja (k) érkezik az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) helyszínére Dubajban 2023. november 29-én. A COP28-at november 30. és december 12. között rendezik meg. A két hétig tartó tárgyalások december 1-jén és 2-án az éghajlatváltozással kapcsolatos világszintű cselekvési csúcstalálkozóval kezdődtek, amelyen a civil társadalom vezetői mellett az állam- és kormányfők is részt vesznek (Fotó: MTI/AP/Peter Dejong)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.