Nem gyorsított a kamatcsökkentésen a jegybank

Még egy hónapot várni kell, hogy 2022 júliusa után ismét egy számjegyű legyen az alapkamat Magyarországon.

2024. 01. 30. 14:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, megijesztette a forint gyengülése a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsát, amely a mai kamatdöntő ülésén nem száz bázisponttal, hanem csak 75-tel csökkentette az alapkamatot, tehát nem gyorsított a kamatcsökkentések tempóján. Mindez azt jelenti, hogy még egy hónapot várni kell, hogy 2022 júliusa után ismét egy számjegyű legyen az alapkamat Magyarországon. Legutóbbi, decemberi kamatdöntő ülésén is 75 bázisponttal csökkent az alapkamat, akkor 10,75 százalékra.

A monetáris tanács mai ülésének alaphangját két héttel korábban Virág Barnabás alelnök adta meg, amikor egy bécsi konferencián azt mondta, hogy a jegybank az eddigi 75 bázispontos kamatcsökkentési tempóról áttér a nagyobb, száz bázispontos vágásokra, amit azzal indokolt, hogy a jegybank korábbi várakozásánál is gyorsabban csökken a hazai infláció.

 

Decemberben 5,5 százalékra mérséklődött a fogyasztói árindex, sőt a mostani számítások szerint januárban könnyen a jegybank célsávjának tetejéig, négy százalékig süllyedhet. Hiába azonban a folyamatosan javuló makrogazdasági környezet, a forint az elmúlt hetek megpróbáltatásait egyáltalán nem viselte jól, a jegyzés a kamatdöntés előtti órában 389 forintnál tartózkodott.

A Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy a fundamentumok egyáltalán nem indokolják a hazai fizetőeszköz gyengülését, az infláció hónapról hónapra csökken, miközben a külkereskedelmi mérleg is folyamatosan javul. Ami viszont szerencsétlen egybeesés, hogy a monetáris tanács pont azon a héten ülésezik, amikor az EU tanácsa is, utóbbi pedig nem mentes a fenyegetőzésektől és nyomásgyakorlástól, ami elől a forint sem tud kitérni. Ezért van olyan elemző, aki nem zárja ki, hogy tovább látjuk a forint vesszőfutását, egészen a 400-as szintekig. 

A cikk teljes változata itt olvasható:

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2024/01/megijedt-a-forint-gyengulesetol-az-mnb-tovabbra-is-ket-szamjegyu-az-alapkamat

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.