Változik a billentyűzet a mesterséges intelligencia miatt + videó

A Microsoft le is rántotta róla a leplet.

2024. 01. 04. 17:39
Microsoft Corporation - Photo Illustration
The Microsoft Copilot app is being displayed on a smartphone, with the Microsoft logo visible in the background, in this photo illustration taken in Brussels, Belgium, on December 30, 2023. (Photo by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A technológiai vállalatok egyik fő trükkje a hírekbe kerüléshez és az eladásaik növeléséhez az, hogy a termékeikbe mesterséges intelligenciát építenek be. A Microsoft már a billentyűzeteket is módosítja a technológia miatt – írja a Világgazdaság.

A Microsoft egy olyan új gombot ad a billentyűzethez, amivel a felhasználó aktiválhatja a cég Copilot nevű mesterséges intelligencia asszisztensét. A bemutató videó szerint az új gomb a jobb oldali Control/Ctrl helyére fog kerülni, bár az elhelyezkedés régiónként, gyártónként változhat. Ahol nem érhető el az MI-asszisztens vagy letiltotta a felhasználó, ott a lenyomása a keresést indítja el.

Az első Copilot billentyűzetes laptopokat és számítógépeket a héten mutatják be

a világ egyik legnagyobb elektronikai kiállításának számító CES-en, Las Vegasban. Ezek az eszközök várhatóan februártól lesznek elérhetők a boltokban. A mostani az első változás a Windows-billentyűzetkiosztásban azóta, hogy a Microsoft 1994-ben hozzáadta a Windows/Start gombot, ezzel is igyekszik hangsúlyozni a vállalat elkötelezettségét a mesterséges intelligencia mellett.

A Microsoft fogyasztóimarketing-vezetője, Yusuf Mehdi blogbejegyzése szerint 2024-ben fokozatosan beépítik az MI-szolgáltatásokat a Windowsba, ezzel indokolták az új billentyűt.

A közel másfél éve elindított ChatGPT villámgyorsan meghódította az internetet, mivel képes az emberi beszélgetés pontos utánzására, szöveget generál, képeket és videókat készít. Tud dalokat komponálni, recepteket, e-maileket szerkeszteni vagy fogalmakat tömören összefoglalni az interneten talált információk felhasználásával. Mindez felkeltette a riválisok érdeklődését is, és jó néhány cég dobta piacra a saját megoldását, valamint a vállalatok azzal igyekeznek a hírekbe kerülni, illetve növelni az eladásokat, hogy termékeikbe MI-t építenek be.

Nem kivétel ezalól a Microsoft sem, a Copilot nevű MI-asszisztensét márciustól több száz felhasználó tesztelte, ami november 1-jén szép csendben elrajtolt. Egyelőre csak azok a vállalati ügyfelek használhatják a szolgáltatást, akik előfizettek a Microsoft 365 E3 vagy E5 kereskedelmi csomagjaira, ezeket pedig minimum 300 munkavállalóval rendelkező cégeknek hozták létre.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/NurPhoto/Jonathan Raa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.