A belső munkaerő-tartalékokat kell aktivizálni

Az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztosával egyeztetett Nagy Márton.

2024. 02. 22. 13:06
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalában fogadta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Nicolas Schmitet, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztosát, akivel többek között a magyar munkaerőpiaci helyzetről, valamint a főbb foglalkoztatáspolitikai vonatkozású ügyekről egyeztetett – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményében.

Nagy Márton a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy a demográfiai és a strukturális változások nyomán a munkaerőhiány kezelése jelenleg a legnagyobb foglalkoztatáspolitikai kihívás az EU-ban. Mint mondta, Magyarország e tekintetben a belső munkaerő-tartalékok aktivizálását szolgáló intézkedéseket helyezi a középpontba.

A tárcavezető kifejtette azt is, hogy a kormány azt szeretné elérni, hogy a 15–64 évesek jelenleg is az uniós átlag (ami 75 százalék) fölötti aktivitási rátája hosszabb távon még tovább, 78 százalékról 85 százalékra emelkedjen.

Ezért a Ginop plusz programban 460 milliárd forintot biztosít az aktivitás és foglalkoztatás növelésére. Azért, hogy ezek a források minél előbb megjelenjenek a gazdaságban, hetvenmilliárd forintos, munkahelyi képzéseket támogató program indul márciustól, míg áprilisban kezdődik a kétszázmilliárd forintos, harminc év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági garancia plusz program.

A közlemény szerint a találkozón szóba került a gyorsan növekvő digitális platformgazdaság szabályozásának kérdése is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.