Saját csapdáját ásta meg a Nyugat + videó

A kialakult helyzet rávilágít arra, hogy az ideológiavezérelt zöldpolitika káros.

2024. 02. 15. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szaúd-Arábia bejelentette, hogy nem bővíti olajkitermelési kapacitásait, azaz hosszú távon is arra rendezkedik be, hogy az árakat mesterségesen magasan tartsa – hívta fel a figyelmet a fejleményekre közösségi oldalára feltöltött bejegyzésében Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a részletekről is beszélt. Jelezte: a magas üzemanyagárak egyre nagyobb fejtörést okoznak a nyugati – elsősorban európai – gazdaságoknak. Az elmúlt másfél évben az importőrök igyekeztek politikai és médianyomást gyakorolni az olajnagyhatalmakra, mert azok a kitermelésük visszafogásával nemcsak a Nyugat költségeit – és saját bevételeiket – hajtották felfelé, de az orosz költségvetésnek is kedveztek.

Csakhogy van egy olyan kommunikációs kártya a nagy exportőrök kezében, amellyel nehéz mit kezdeni: a klímapolitika.

Azzal, hogy a nyugati szövetségi rendszer egyszerre sürgeti a kitermelés fokozását – ami a gazdasági érdeke – és a fosszilis tüzelőanyagok kivezetését – ami a klímakommunikációs fókuszpontja – olyan ellentmondást teremt, amely az olajnagyhatalmak bármilyen irányú döntését legitimálja.

– A mostani bejelentésnél a szaúdi energiaügyi miniszter a Nyugat orra alá is dörgölte, hogy bőséges készletekkel rendelkeznek, és bármikor képesek lennének több olajat kibocsátani, de mivel „átállás” zajlik, elhalasztják a beruházásaikat. Ennél kényelmesebb pozíció nem létezik. Ha Szaúd-Arábia érdeke úgy kívánja majd, hogy növelje a kitermelést, akkor a nyugati gazdaságok megmentőjeként fogja pozicionálni magát. Egészen addig pedig minden egyes vágásnál a klímavédelemre hivatkozva nyomhatja felfelé a világpiaci árakat – magyarázta az üzletágvezető.

A szakértő szerint a kialakult helyzet rávilágít arra, hogy az ideológiavezérelt zöldpolitika káros. Ha az atomerőműveket, az orosz gázt, vagy az olajat úgy démonizáljuk, hogy mellette továbbra is szükségünk van rá, azzal nem a klímavédelmet segítjük, hanem szembe megyünk a józan ésszel és saját gazdasági mozgásterünket szűkítjük. Márpedig a zöldítés költségekkel jár, így a környezetvédelmi teljesítmény javításához minden meglévő erőforrásunkra szükségünk lesz.

– A nagy szavak, a tiltás és a kapkodás helyett tehát stabil gazdasági alapokra, átgondolt tervezésre és technológiasemleges megközelítésre van szükség. Ezek nélkül nemcsak a geopolitikai pozíciónk romlik majd, de az életszínvonalunkról és a nagyszabású klímapolitikai törekvéseinkről is kénytelenek leszünk végleg lemondani – tette hozzá Hortay Olivér. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.