A kamatstop kivezetésével sem emelkedik a cégek törlesztőrészlete

A kormány célzott intézkedései letörték az inflációt, és folyamatosan csökkennek a kamatok, ezért 2024. április 1-jével megszűnik a kis- és középvállalkozások kamatstopja, amely 2022. november 1. óta nyújt jelentős segítséget a változó kamatozású, nem támogatott és legalább egyéves futamidejű forinthitellel rendelkező cégeknek. Az intézkedés összesen több mint ötvenezer vállalkozásnak segített – ismertette a Nemzetgazdasági Minisztérium.

2024. 03. 14. 7:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A családok mellett a vállalkozások is drasztikusan megnövekedett kamatokkal kerültek szembe, mivel a koronavírus-járvány, majd az elhúzódó háborúra adott hibás válaszok következtében rendkívüli mértékben emelkedett meg a jegybanki alapkamat és ezzel együtt a vállalati
hitelkamatok mértéke is. A kormány ezért korábban arról döntött, hogy a kamatstop intézményét a családok mellett 2022. november 1-től kiterjeszti a kis- és közepes cégekre is annak érdekében, hogy a törlesztőrészletek növekedése ne vigye csődbe a vállalkozások százait és ezreit, így a
magyar munkahelyek se kerülhessenek veszélybe – emlékeztetett a Nemzetgazdasági Minisztérium. 

A kormány intézkedése 17 hónapon keresztül védte a hazai vállalkozásokat a megemelkedett kamatszinttel szemben. Az infláció négyszázalékos szint alá csökkentésének, a javuló gazdasági helyzetnek, valamint az elmúlt időben végbement kamatcsökkenésnek köszönhetően a kis- és közepes cégek kamatstopját kivezetik. 

Ennek következményeként egyik érintett vállalkozás törlesztőrészlete sem fog emelkedni. 

Az utóbbi időszakban ugyanis érdemi csökkenés tapasztalható a hazai kamatkörnyezetben. Ennek eredményeként a három hónapos bubor (budapesti bankközi forinthitel-kamatláb) a piaci várakozások szerint 2024. április 1-ig a kamatstoppal rögzített 7,77 százalékos szint alá fog esni. Az intézkedés bevezetésekor a vállalati hitelek szempontjából meghatározó három hónapos bubor 16,5 százalék feletti szinten volt, míg a kormány intézkedése ugyanezen lejáratú referenciakamatot 7,77 százalékos (három havi bubor) szinten rögzítette. 

Az intézkedés így bevezetése óta összességében mintegy 150 milliárd forinttal enyhítette több mint ötvenezer magyar kis- és közepes cég törlesztési terheit, és megközelítőleg 1500 milliárd forint összegű hitelállományt érintett.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Bankszövetség együttműködésének eredményeként a pénzintézetek vállalták, hogy a 2024. február 1. és április 30. között az új vállalati hitelszerződések esetén a bubor mint referenciakamat feletti kamatfelárat a folyósítást követően fél évig nullaszázalékos szintre csökkentik. Mindez kettő-négy százalékponttal csökkenti a vállalati hitelek kamatszintjét, hozzájárulva a beruházások és fejlesztések ösztönzése mellett a piaci hitelezés és a gazdasági növekedés helyreállításához.

– A kormány felhívja a hazai kis- és középvállalkozások figyelmét, hogy a mérséklődő kamatok és az állam intézkedéseinek köszönhetően a kamatstoppal érintett hitelszerződések esetében a cégeknek lehetőségük nyílt arra, hogy kedvezőbb konstrukcióra cseréljék kölcsönüket – tette hozzá a minisztérium közleménye.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.