A Spar-ügy egyelőre homályos

A jelenlegi kereskedelmi adórendszerrel érintett hazai vállalatok szűkszavúak, de úgy tűnik, politikai síkon kezdtek el lobbizni Brüsszelben a jogszabályok ellen. Egyelőre a Spar ismerte el a szerepét az ügyben.

2024. 03. 20. 5:07
null
20230306 Kaposvár A vásárlókért „harcolnak” az üzletláncok. Szinte naponta jelentik be, hogy mely termékek árát mérséklik. Vannak olyan boltok, ahol csak néhány élelmiszer ára változott, a Lidl bejelentette, újabb száz termék árát csökkentik. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap Fotó: Lang Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyáltalán nem újdonság, hogy az itthon a kereskedelmi cégekre kivetett pót-, extraprofit- vagy különadót támadják a hazai nagy (főleg élelmiszer-kereskedő) láncok, hiszen őket érinti leginkább. Ám a jogszabályról 2020-ban az Európai Bíróság már ítéletet mondott, miszerint a magyarországi székhelyű, Magyarországon bejegyzett vállalkozásokra a jelenlegi jogi formában alkalmazható a szabályozó, továbbá a sávos adózást sem tiltja az unió. Így az akkori, a magyar Tesco által benyújtott kereset elbukott a testület előtt. Erre hivatkozott a minap a Nemzetgazdasági Minisztérium a közleményében, amely azt követően született, hogy a Spar anyavállalata – a lapunk által feltett kérdésekre is válaszolva – elismerte, hogy felvette a kapcsolatot az Európai Bizottsággal a korábban hatályos árstopokkal és a jelenlegi, a kereskedelemre vonatkozó (az áfa melletti) forgalmi típusú, úgynevezett pótadóval kapcsolatban.

Új Spar belülről Fotó: Lang Róbert

A hírek jellemzően a Spar lépéséről szóltak, de lapunk megkeresésére az osztrák vállalat azt is közölte, hogy tudomása szerint az összes hazai multilánc kifogásolta már ezt az adót és az árstopot Brüsszelben. 

Lapunk a többi élelmiszer-kereskedelmi multit is megkereste a témában, közülük kettő, a Tesco és az Auchan (a többiek nem válaszoltak) jelezte, hogy a magyar OKSZ-t, vagyis az Országos Kereskedelmi Szövetséget keressük a témában. 

A szervezet a válaszában a hat megkeresett nemzetközi lánc (Spar, Penny Market, Lidl, Aldi, Auchan, Tesco) nevében azt a választ adta, hogy a társaságok szakmai kérdésekben a magyar gazdaságpolitikai döntéshozókat és a kormányzati szerveket tartják elsődleges szakmai partnernek a vitás kérdések tisztázásában. 

A mostani Spar-ügy viszont nem egészen világos, hiszen a hírek szerint az Európai Parlament (EP) előtt is fut az ügy, ami újdonság abban a tekintetben, hogy a jelek szerint politikai, mint sem szakmai oldalon indítottak lobbitevékenységet a cégek. Tavaly tavasszal ugyanis beadvány készült az EP részére a vitatott szabályozókról. Az EP költségvetési ellenőrző bizottsága akkor titkos meghallgatást is tartott civil és szakmai szereplőkkel ez ügyben. Már tavaly áprilisban kiderült, hogy például német kereskedelmi cégek, különösen az Aldi, a Lidl és a Spar komoly kifogásokat emeltek a szabályozásokkal kapcsolatban, mert úgy vélik, azok alkalmasok a hazai piacról való kiszorításukra. A Magyar Nemzet mindenesetre megkereste az EuroCommerce-t is – ez a szervezet az uniós kereskedelmi érdekképviseletet látja el –, hogy nyújtott-e jogi vagy szakmai segítséget brüsszeli ügyekben hazai vállalatoknak. Nem mellesleg úgy tudjuk, az EuroCommerce neve alatt is fut egy beadvány az EP előtt. Azért nem világosak az információk, mert a meghallgatás és a beadvány nem csak bizalmas, hanem titkos is. A szervezet egyelőre nem válaszolt a kérdéseinkre.

A lobbizás természetesen általános dolog, ám az ügy pikantériája, hogy az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának döntései befolyásolják egy-egy tagállam uniós forrásokhoz való hozzáférését. Magyarul abban a bizottságban pénzt is osztanak.

Az ügyben a hazai sajtó is csak spekulál, főként a multik és a persze az ügybe kevert OKSZ szűkszavúsága miatt. Így pontosan nem tudni, hogy most csak az EP előtt van beadvány, vagy az Európai Bizottság is szakmai vizsgálatot folytat, illetve azt sem tudni teljes bizonyossággal, hogy csak a Spar vagy az EuroCommerce-en keresztül az összes hazai multi érintett a beadványban. Az viszont beszédes, hogy az OKSZ mindannyiuk nevében válaszolt. 

Ami a helyzetet illeti, a szakmai elemzők szerint nem tűnik elegánsnak. 

A hat nemzetközi lánc a korábbi hónapokban olyan kommunikációs kampányt folytatott a sajtóban, amelyben többször is jelezte, hogy a hazai kormányzat szakmai partnere a jogszabályok végrehajtásában és az infláció letörését kereskedelmi szakmai lépésekkel is támogatta, ehhez képest azokat a szabályozókat is vitatja Brüsszelben. 

Ráadásul az árstop és a különadó kérdése szakmailag sem biztos, hogy támadható, hiszen az utóbbiról az Európai Bíróság már véleményt mondott, az előbbit pedig már kivezette a kormányzat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Lang Róbert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.