Bekopogott a valóság: leszakadt az olajárplafon + videó

Az oroszok úgy találtak új piacot a termékeiknek, hogy közben sikerült ledolgozniuk az árhátrányukat.

2024. 03. 22. 9:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az amerikai energiaügyi miniszter szerint az orosz olajra kivetett árplafon sikeres. Az volna? – tette fel a kérdést a kijelentés kapcsán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a közösségi oldalára feltöltött bejegyzésében mutatott rá a valóságra. 

A szakértő jelezte: Kína napi 1,7 millió hordó orosz nyersolajat importál, amivel a kereskedelmi forgalom idén új rekordot dönthet. A Urals típusú orosz nyersolaj hordónkénti ára elérte a 78 dollárt, ami 18 dollárral meghaladja a hatvandolláros árplafont és mindössze hét dollárral marad el a nyugati típusú Brent aktuális árától. 

A büntetőintézkedés hatálybalépésekor a különbség még 37 dollár volt. Az oroszok tehát úgy találtak új piacot a termékeiknek, hogy közben sikerült ledolgozniuk az árhátrányukat.

– Az olajnagyhatalmakat tömörítő OPEC Oroszországgal egyezteti a kitermelési kvótáit, a kartell vezetője, Szaúd-Arábia csatlakozott a BRICS-hez és az ügyletei egyre nagyobb részét már nem dollárban köti – ismertette a tényeket Hortay Olivér. Felhívta a figyelmet arra is, hogy azokat a biztosítási és szállítási tevékenységeket pedig, amelyeket korábban a nyugati vállalatok végeztek, mostanra jellemzően keleti szereplők látják el. – A Nyugat tehát nemcsak kigolyózza magát az olajkereskedelemhez kapcsolódó értékláncokból, de lassan információhoz sem képes jutni arról, hogy mi történik körülötte – fogalmazott.

– Az eredmények tükrében tehát már csak az a kérdés, hogy ha az amerikai miniszter ezt sikernek tekinti, vajon milyen lett volna a kudarc? – zárta bejegyzését a Századvég üzletágvezetője. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)
 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.