EXIM: Magyarország exporttámogató motorja

Az EXIM intézménypárosa 30 évnyi fennállása alatt kivételesen sikeres utat járt be. Az alapításakor szűk tevékenységi- és ügyfélkörrel rendelkező pénzügyi szakértő szervezet mára az ország pénzintézeti szektorának meghatározó résztvevőjévé vált. Kiemelkedő szerepet tölt be a vállalkozások exporttevékenységének támogatásában és a kkv szektor nemzetközi értékesítésének elősegítésében, ezáltal meghatározó motorja a magyar gazdaságnak. Az EXIM új lendülettel és innovációval áll a magyar vállalkozások szolgálatában, hogy a folyamatos piaci igényekre és a kormányzati támogatásra reagálva elősegítse a nemzetközi versenyképességet és a fenntartható növekedést.

2024. 04. 24. 13:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EXIM ügyfélköre az elmúlt 10 évben jelentős növekedést ért el, több mint 30-szorosára nőtt. Termékei és szolgáltatásai rugalmasan alkalmazkodnak az ügyfelek igényeihez és a változó piaci környezethez. Olyan sikeres programokat valósított meg, mint a Kárenyhítő Hitelprogram vagy a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram. Utóbbi nemcsak az EXIM Magyarország egyik legnépszerűbb finanszírozási konstrukciója, hanem az ország valaha volt legsikeresebb vállalati hitelprogramjai közé tartozik. Tavaly a GDP körülbelül 1,5-2,0 százalékával egyenértékű hitelt folyósított, ami a legnagyobb hitelkihelyezési volumen volt fennállása során. Ennek jelentős része a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramból származott, amelynek keretösszegét 700 milliárd forintról évközben 1000 milliárd forintra emelte a kormány. Ebből 600 milliárd forintot forgóeszközcélokra, 400 milliárdot beruházási célokra helyezett ki. A támogatott hitelprogram nélkül a vállalkozásoknak piaci forrásokból közel 20 százalékos kamatköltséggel kellett volna fedezniük a lejáró, maximum 2,5 százalékos kamatozású NHP forgóeszközhiteleket.

Hogyan segíti a feltörekvő magyar vállalkozásokat abban, hogy sikeresen jelenjenek meg a nemzetközi piacokon?

Az EXIM elsősorban az exportáló kis- és középvállalkozások pénzügyi támogatására összpontosít, ugyanakkor segíti a hazai vállalatok kifektetési törekvéseit is. Célja, hogy növelje a kkv-k exportrészarányát, elősegítse az EU-n kívüli piacokon való jelenlétüket, valamint mélyebb beágyazottságot biztosítson számukra a globális értékláncokban. Az EXIM különleges befektetési hitelkonstrukciókkal és garanciális megoldásokkal járul hozzá a magyar nemzeti bajnokok külföldi terjeszkedéséhez, és támogatja a potenciális jövőbeli nemzeti bajnokok fejlődését is.

Milyen tapasztalatokra támaszkodik a vállalkozások nemzetközi piacokon való versenyképességének javítása terén?

Az EXIM egy-két évente szakértő tanácsadó bevonásával kutatást végez a hazai cégek körében. Ennek keretében felméri a vállalkozások pénzügyi igényeit, a jövőbeli trendeket, és azon piaci hiányosságokat, amelyek befolyásolják saját termékstratégiájukat. A kutatás fő célja a versenyképesség elemzése és az EXIM által nyújtott pénzügyi megoldások áttekintése a nemzetközi versenyképesség javítása érdekében.

Hogyan segíti a hazai export növekedését?

Az EXIM az elmúlt 10 év során jelentősen kibővítette termékpalettáját, így mára lefedi az exporttevékenység teljes vertikumát. Portfóliójában széles választékban elérhetőek a koherens hitelezési, garanciavállalási és biztosítási termékek, amelyek az alapanyag beszerzéstől kezdve a termelésen át egészen az értékesítési folyamat támogatásáig segítik az exportőröket. Emellett képes kiszolgálni az exporttevékenységet megelőző beszállítói folyamatokat, valamint az exportcélú befektetések, beruházások finanszírozását és biztosítását is. Rugalmasan kezeli a finanszírozást, képes belföldi és külföldi forrásokat egyaránt felhasználni, biztosításokat nyújt külföldi kockázatokra, és részt vesz nemzetközi finanszírozási projektekben is. Belföldi tevékenységét az EU-s támogatási szabályrendszer határozza meg, de reagál a geopolitikai konfliktusokra és az energiaválságra is. Folyamatosan kapcsolatban áll a nyugat-európai és a tengerentúli exporthitel-ügynökségekkel, figyeli a régiós példákat, és ügyfelei visszajelzései alapján folyamatosan fejleszti termékportfólióját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.