Megjöttek a részletes adatok a februári ipari termelésről

A járműgyártás volumene 1,6, az élelmiszertermékek gyártása több mint tíz százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

2024. 04. 12. 8:48
LUS_6443_
autógyár, 20211022 Kecskemét 
Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 
A Mercedes új, teljesen elektromos SUV modellje, az EQB a sorozatgyártás megindítását bejelentő ünnepsége.

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 

A képen: gyár  belső
A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. Kecskeméten Fotó: Világgazdaság/Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén februárban az ipari termelés volumene 1,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becsléséből. Az első becslésben közölt februári adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.

A részletes adatok azt mutatják, hogy a legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 28 százalékát képviselő járműgyártás volumene 1,6 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához mérten. 

A 11 százalékos feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 0,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene hat százalékkal emelkedett, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártásáé 19,9 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóiparból 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása – az alágak közül a legnagyobb mértékben – 10,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, mind a hazai, mind a külpiaci eladások bővülésének köszönhetően. 

Az előző havi visszaeséssel szemben a gyógyszergyártás kibocsátása februárban 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

Folytatódott a visszaesés a gép, gépi berendezés gyártásában: februárban 7,5 százalékkal csökkent a volumen, mindkét értékesítési irányban kisebbek voltak az eladások.

A múlt pénteken kiadott első becslés szerint februárban az ipari termelés volumene 1,8, munkanaphatástól megtisztítva 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A januárihoz mérten 3,5 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás. A KSH első becslésében megjegyezte: a termelés növekedéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártás, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ugyanakkor a villamos berendezés, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása csökkent. Az év első két hónapjában 0,9 százalékkal kisebb volt a termelés, mint 2023 azonos időszakában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.