Új vállalkozásfejlesztési programok várhatók a közeljövőben

A kormány a magyar gazdasági növekedésbe forgat minden fejlesztési forrást.

2024. 04. 25. 9:34
munka, home office, munkahelyi konfliktus, iroda
Illusztráció Fotó: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány idei legfontosabb célja, hogy újraindítsuk a gazdasági növekedést ezáltal a vállalkozások és a családok is tovább erősödjenek. A kormány a háború és a brüsszeli elhibázott szankciók miatti inflációt már leszorította, megvédte a munkahelyeket és folytatja a béremeléseket, a gazdaságot pedig újra növekedési pályára állítja – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményében.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azon dolgozik, hogy a növekedés érdekében a 910 milliárd forintos uniós gazdaságfejlesztési források is a lehető leghamarabb a gazdaságba kerüljenek, ezért a már zajló pályázatokon túl több új vállalkozásfejlesztési programot is meg fognak nyitni a közeljövőben.

Az Európai Unió pénzügyi támogatásával megvalósuló Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz vállalkozásfejlesztést és a munkaerőpiaci aktivitás növelését szolgáló forrásai 910 milliárd forintot tesznek ki.

A munkaerőpiaci aktivitás növelését, a munkaerő-tartalékok mozgósítását, a munkában állók képzését és a munkakörülmények javítását 2030-ig több mint 460 milliárd forint uniós forrás (Európai Szociális Alap+) segítheti. 

A rendelkezésre álló forrásokból az elmúlt időszakban már összesen 272 milliárd forintnyi nyílt meg a pályázók előtt, az alábbiak szerint:

  • Mintegy 197 milliárd forint a teljes kerete az április 15-én elindult Ifjúsági garancia programnak (GINOP Plusz 4.1.1.), ami azoknak a fiataloknak az elhelyezkedését segíti, akik se nem tanulnak, se nem dolgoznak.
  • Folyamatban van az ötmilliárd forint keretű, kkv-k kapacitásbővítését támogató felhívásra (GINOP Plusz 3.2.4.) beérkezett pályázatok elbírálása, ami a négy leghátrányosabb helyzetű régióban segíti a vállalkozások alkalmazkodását a digitális és zöldátálláshoz.
  • Könnyített feltételekkel újra igényelhető a munkavállalók képzéséhez nyújtott támogatás (GINOP Plusz 3.2.1.) harmadik szakasza. A pályázat teljes kerete hetvenmilliárd forint.

A vállalkozások fejlesztését a GINOP Plusz programon keresztül a kormány 450 milliárd forinttal támogatja. 

Ebből a forrásból 2024. április 30-tól az MFB pontokon a Kkv Technológia Plusz Hitelprogram elérhetővé válik, amelynek keretösszege 155 milliárd forint. A program 0százalékos hitellel támogatja a kkv-k azon beruházásait, amelyek esetében a vállalkozások rövid- és középtávon bevételt termelő, megtérülő technológiákba fektetnének be, azonban a tőke- és hitelpiaci feltételek jelenleg akadályozzák a finanszírozást. A hitel Budapest kivételével az ország egész területén felhasználható, az igényelhető hitelösszeg mértéke pedig tízmillió és százmillió forint között lesz.

A gazdasági növekedés újraindítása érdekében összességében tehát már 427 milliárd forintnyi uniós forrást hirdettek meg a GINOP Plusz vállalkozásfejlesztést és a munkaerőpiaci aktivitás növelését szolgáló prioritásai részeként, a közeljövőben pedig további új lehetőségek nyílnak meg a pályázók, a gazdasági szereplők előtt. Várhatóan május közepén jelenik meg a harminc év feletti álláskeresők elhelyezkedését segítő pályázat (GINOP Plusz 3.1.1.) összesen mintegy 150 milliárd forint forrásból, emellett a harmadik negyedévben kerülhet meghirdetésre a vállalkozások beruházásait előmozdító további, rendkívül kedvezményes hitelprogram.

 

 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.