Virág Barnabás: Sikeres volt a gazdasági stabilitás fenntartása

Nemzetközi összehasonlításban a Magyar Nemzeti Bank az egyik elsőként lépett az infláció kezelésében.

2024. 04. 20. 9:29
IMG_2643
A Magyar Nemzeti Bank épülete Fotó: Világgazdaság/Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási előrelépést értek el a feltörekvő országok jegybankjai a monetáris döntéshozatal és kommunikáció terén, amiben a magyar jegybank élen járt, és aminek eredményei meglátszottak abban, hogy az elmúlt évek globális válságsorozata közepette is sikeres volt a stabilitás fenntartása – jelentette ki Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke Washingtonban az MTI-nek, miután részt vett a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap tavaszi közgyűlésén.

Virág Barnabás általános tapasztalatnak nevezte, hogy 2022. után az ukrajnai háború, az energiaválság és a globális inflációs hullám kezelésében a stabilitás megőrzésének kulcsa a jegybankok megfelelően időzített és kellően határozott lépése volt. 

Nemzetközi összehasonlításban a Magyar Nemzeti Bank az egyik elsőként lépett, és ezzel megfelelő alapot teremtett az infláció sikeres csökkentésének 2023-ban 

– jegyezte meg.

Hozzátette, hogy a washingtoni tárgyalásai során nem csak a magyar inflációcsökkentési program volt téma, de a folyó fizetési mérleg gyors javulása is, amely tavaly már többletet mutatott.

Virág Barnabás megemlítette a devizatartalék nagyságát, amely az elmúlt egy évben jelentős mértékben, mintegy harmadával nőtt, 46 milliárd eurót meghaladó összegre. 

Megállapította, hogy a jelenlegi világgazdasági környezetben a jegybankok egyre nagyobb mértékben aranyban képzik az országok tartalékait, a Magyar Nemzeti Bank pedig az egyik első volt, amikor 2018-ban megkezdte a magyar aranytartalék feltöltését. Ez az elmúlt hat év alatt harmincszorosára nőtt, eléri a 94,5 tonnát – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a stabilitás fenntartásához az eredmények megőrzésére is szükség van, így a jegybanknak a kormányzattal összefogva továbbra is aktívan kell küzdenie az infláció ellen, és nyugodt, kiszámítható, türelmes, óvatos gazdaságpolitikát kell vinnie.  

Megjegyezte, a washingtoni tanácskozások egyik kulcskérdése volt a versenyképesség, ennek elemeként az, hogy a gazdaságok milyen gyorsan lesznek képesek átállni a XXI. századot meghatározó technológiákra, amelyeket a digitalizáción és a zöld-energiaforrásokon alapulnak.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.