Csabagyöngyével indult az európai szüret

WA

2012. augusztus 6., hétfő 18:57

A dél-balatoni Csabagyöngyével kezdődött a szüret Európában. A hungarikumnak számító szőlőfajtából az országban egyedül ezen a borvidéken, a Balaton Agrár Zrt. ültetvényein termelnek jelentős mennyiséget, amelynek felvásárlásával egyedül a badacsonyi Varga Pincészet készít bort 2001 óta, évente átlagosan 200 ezer palackot.

Varga Bálint, a Varga Pincészet tulajdonos–ügyvezetője hétfőn a Somogy megyei Ordacsehiben tartott sajtónyilvános szüretelésén elmondta: a korai érésű illatos szőlő különlegessége, hogy az év első európai boraként már szeptember elején forgalomba kerül. A magyar nemesítésű, kevesebb növényvédelmet igénylő szőlőfajtából készül az egész északi félteke első újbora – hangsúlyozta a borász.

A bor azért is kerülhet a szüret után már néhány héttel az asztalra, mert kíméletes szőlőfeldolgozással, hideg erjesztés és szűrés után azonnal, érlelés nélkül palackozzák. Hozzátette: a friss szőlő ízét megőrző bornak stabil piaca van a könnyű, gyümölcsös borokat kedvelők körében.

Varga Bálint elmondta, ebből a fajtából a tavalyihoz hasonló mennyiséget, mintegy 1200–1300 mázsát vásárolnak fel a Balaton Agrár Zrt.-től. Az idén kifejezetten jó minőségű termésért az előző évi kilónkénti 87 forintnál többet, 97 forintot fizetnek.

Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnök–igazgatója arról számolt be, hogy korábban közel 24 hektáron termesztettek Csabagyöngyét, de folyamatosan megújítják az elöregedett ültetvényeket.

Az új négyhektáros, három évvel ezelőtt telepített korszerű fém támrendszerű területről a korábbinál sokkal hatékonyabb a termés betakarítása, melyet kombájn végez – mondta az elnök-vezérigazgató, bemutatva az említett területen folyó munkát. Emellett az is fontos szempont, hogy míg a régebbi telepítésű ültetvényeken 60 mázsa szőlőt szüreteltek hektáronként, addig az új telepítésűeken már idén 80 mázsa terméssel számolnak, ami a következő években akár a 140 mázsát is elérheti.

Forrás: MTI