Papírforma-győzelmet aratott hazánk

KA

2012. június 22., péntek 19:00, frissítve: péntek 19:19

Elemzők szerint várható volt a pénteki uniós döntés, emlékeztetettek arra, hogy az egy hete már megszellőztetett hírt napról napra egyre többen megerősítették mind hazai, mind brüsszeli forrásból.

Mint ismert, az Európai Unió gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) pénteken délután döntött a kohéziós alapból származó kötelezettségvállalások – március 13-i tanácsi döntés alapján történt, 2013. január elsejétől hatályba lépő – részleges felfüggesztésének megszüntetéséről.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint papírforma szerinti döntés született, ami várható volt, hiszen a héten voltak már előzményei, így a kétségkívül jó hírnek már nincs érdemi piaci hatása. Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint is várható volt a pénteki uniós döntés. Emlékeztetett, hogy az egy hete már megszellőztetett hírt napról-napra egyre többen megerősítették mind hazai, mind brüsszeli forrásból. Ugyanakkor az elmúlt időszakban tapasztalt forinterősödés mögött részben ott volt ez a döntés is – fejtette ki, hozzátéve, hogy a forint az elmúlt egy-két hétben „masszívan” felülteljesítette a régiót.

Helyes út

Magyarország ismét a helyes úton jár – szögezte le az Európai Unió dán elnökségének nevében Margrethe Vestager pénzügyminiszter azt követően, hogy az EU pénzügyminiszteri tanácsa megszüntette a magyarországi kohéziós források felfüggesztéséről szóló korábbi döntést. Az ülés utáni luxembourgi sajtótájékoztatón emlékeztetett: az Európai Bizottság is elismerte, hogy Magyarország visszatért a helyes pályára.

Felidézte, hogy a felfüggesztésről márciusban született döntés az – egyébként magyar elnökség alatt kidolgozott – úgynevezett hatos jogszabálycsomagban foglalt előírások alapján. Mint mondta, fontos volt a miniszterek számára, hogy lássák, működnek-e az új uniós szabályok. A felfüggesztés visszavonásáról született mostani döntés azt mutatja, hogy működnek, és ez nagyon pozitív mind Magyarország, mind az EU számára – fogalmazott Vestager.

Nem hitték

Az Európai Bizottság 2012. január 11-i előterjesztése alapján az EU gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsa január 24-én úgy ítélte meg: Magyarország nem teljesítette a korábbi ajánlásokat olyan intézkedések megtételére, amelyek alkalmasak az államháztartási hiány a GDP 3 százaléka alá csökkentésére. Az Európai Bizottság február 22-én javasolta a tanácsnak a Kohéziós Alap 2013. január 1-jén életbe lépő kötelezettségvállalásaiból Magyarországnak szánt 495 millió 184 ezer euró felfüggesztését jövő év január elsejétől.

Kedvező döntés

A pénteki döntéssel elhárult annak a veszélye, hogy Magyarország elessen a mintegy félmilliárd euró fejlesztési forrástól – hangsúlyozta az NGM a döntés kapcsán. A 2004 óta tartó túlzottdeficit-eljárásban először született kedvező döntés Magyarország számára – emelte ki a nemzetgazdasági tárca. Magyarország 2011-ben jóval a túlzott hiány 3 százalékos referenciaértéke alatti költségvetési egyenleget mutatott fel.

Az Ecofin pénteki hivatalos közlése szerint Magyarország eleget tett a tanács márciusi ajánlásainak, és megfelelő intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy az uniós előírások szerint kiigazítsa államháztartási hiányát. A miniszterek ezzel az indoklással adtak ki nyilatkozatot Luxembourgban, bejelentve, hogy a tanács döntött a Magyarországnak járó kohéziós keret jövő évi részleges felfüggesztésére vonatkozó korábbi határozat érvénytelenítéséről.

Forrás: MTI