Színt visznek Strasbourgba

Idén is beválasztottak „csodabogarakat” az Európai Parlamentbe, ahol a közeljövőben operaénekessel, egykori olimpikonnal és miniszterből lett tévésztárral is találkozhatunk. A mandátumok jelenlegi állása szerint a 751 fős testületben legalább 399 újonc képviselő bukkan majd fel. A majdnem teljes garnitúraváltással a politikai fősodor számára kényes arcok is felbukkannak.

2019. 05. 31. 6:44
Forza Italia leader Silvio Berlusconi gestures during EPP European People's Party meeting in Fiuggi
A nyolcvankét éves Berlusconi az egyik legfelkapottabb képviselő Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha az Európai Parlamentben (EP) és a politikában sem számít újoncnak, Silvio Berlusconi már most az egyik legfelkapottabb EP-képviselő. Olaszország volt miniszterelnöke a jobbközép Forza Italia színeiben jutott be a parlamentbe.

A 2008-ban még bőven harmincszázalékos támogatottság felett mozgó párt idén már csak a voksok 8,8 százalékát gyűjtötte be, ám Berlusconi EP-székét nem bízták a véletlenre, az öt olasz választókörzetből négyben ő volt a Forza Italia listavezetője.

Az olasz sajtó szerint a hedonizmusáról híres, 82 éves politikus már jóval a múlt hét végi választásokat megelőzően megszerzett magának egy brüsszeli villát, amely méretes fogadások megrendezésére is alkalmas.

A nyolcvankét éves Berlusconi az egyik legfelkapottabb képviselő
Fotó: Reuters

Berlusconi választási programját a sok évtizedes politikai tapasztalatára alapozta, mondván: a jelenlegi Európa felszínesen gondolkozik a világról. Többek között európai hadsereget és az unió Oroszországgal való kapcsolatainak javítását ígéri, de magyar szempontból is érdemes figyelni rá. Az Európai Néppárt soraiban ülő politikus ígéretet tett rá, hogy meg­győzi Orbán Viktor kormányfőt, maradjon e pártcsaládban.

Nincs ugyan Berlusconihoz hasonlítható karizmája, de a katalán exminiszterelnök, Carles Puigdemont brüsszeli belépője is feltűnőre sikeredett. A biztonsági személyzet szerda délelőtt egyszerűen nem engedte be a parlament épületébe a szakadár vezetőt.

Mindezt azzal indokolták, hogy nem kapták kézhez a spanyol hatóságoktól a mandátumot nyert politikusok listáját, így Puigdemontot – bár múlt vasárnap megválasztották – az átmeneti akkreditáció sem illeti meg. A 2017-es katalán függetlenségi népszavazás nyomán a politikus már jó ideje nem él Spanyolországban, ahol elfogatóparancs van érvényben ellene.

Ha mégis sikerül hivatalba lépnie, azonnal mentelmi jogot kap, és visszatérhet hazájába. A sors fintora, hogy a képviselőséghez – és ahhoz, hogy végre beengedjék az EP-be – július másodikán épp Spanyolországban kell esküt tennie.

A német nagykoalíció gyengélkedése nyomán is feltűnnek majd politikailag kényes szereplők Brüsszelben és Strasbourgban, mégpedig nem csak a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak színeiben.

A főként a német fiatalok körében népszerű A Párt (Die Partei) tömörülés már a választási kampányban megbotránkoztatta a közvéleményt, ugyanis egykori náci vezetékneveket viselő jelöltekkel töltötték meg a választási listájukat. Állításuk szerint így akarták megtréfálni az egyre inkább jobbra szavazó németeket. A Die Partei egyébként épphogy szélsőjobbellenesnek és Európa-barátnak vallja magát.

Most a németországi voksok 2,4 százalékát szerezték meg. Az EP-ben eddig a humoristából politikussá lett Martin Sonneborn képviselte a szatirikus pártot, de a jó választási teljesítmény nyomán most már Nico Semsrott művész-humorista is Stras­bourgban segítheti az ­uniós döntéshozatalt.

Ambíciókban nincs ­hiány: Semsrott elmondása szerint meg akarja akadályozni, hogy a bajor Manfred Weber legyen az Európai Bizottság követ­kező elnöke. Ugyanakkor leginkább saját magát tudja elképzelni az uniós csúcspozícióban.

A 33 éves politikuspalántát arról ismerhetjük fel, hogy rendszerint csuklyás, fekete pulóvert visel. Utóbbi ezentúl sem lesz másképp: mint mondta, az uniós plenáris üléseket is csuklyában üli majd végig.

Nico Semsrott
Fotó: Reuters

Nagy-Britanniában a Nigel Farage-féle Brexit Párt nemcsak a legtöbb szavazatot gyűjtötte be, de a leginkább különc képviselőket is ők küldik majd az EP-be. Politikusaik között ugyanis háborús veterán, ápolónő és egykori kommunista is megtalálható.

A trójai falónak is beillő delegációhoz tartozik Annunziata Rees-Mogg is, akinek a neve ismerősen csenghet: bátyja, Jacob Rees-Mogg a kormányzó konzervatívok keményvonalas, brexitpárti szárnyának a tagja, egyben Boris Johnson miniszterelnöki ambícióinak egyik fő támogatója.

Annunziata Rees-Mogg a választási győzelmet követően sajnálatát fejezte ki bátyja, illetve annak pártja iránt. – Theresa May elárulta a briteket, és most az összes konzervatív ennek az árát fizette meg – fogalmazott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.