A brexit ellopta a show-t Strasbourgban

Mivel az Egyesült Királyságnak nem sikerült a tervezett időben, március végén tető alá hoznia uniós kilépését, a Nigel Farage vezette Brexit Párt meglehetősen látványos módon mutatkozott be Strasbourgban.

Judi Tamara (Strasbourg)
2019. 07. 02. 15:50
null
Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Brüsszelt hétfőn is a csúcspozíciók kérdése tartotta lázban, a franciaországi Strasbourgban megalakult az immár új összetételű Európai Parlament (EP). A 751 fős testület az első, 1979-es közvetlen választás óta immár kilencedik törvényhozási ciklusát kezdte meg, a soraiban 21 magyar képviselővel. Az alakuló ülésen a leköszönő Antonio Tajani elnök a belga fővárosban tárgyaló tagállami vezetőknek is üzent, arra híva fel a figyelmet: az EP az egyetlen közvetlenül választott uniós intézmény, amely ezáltal az európai demokrácia házának is számít.

Mivel az uniós kulcsposztok kérdése hatalmi harc is az intézmények – nevezetesen az Európai Tanács és a parlament – között, Strasbourgban kiemelt figyelmet kapott a demokratikus felhatalmazás kérdése, illetve az, hogy a májusi EP-választásokon az elmúlt húsz évben a legtöbb európai polgár adta le szavazatát. A szavazatdömping kivételesen színes összetételű testületet eredményezett, ami a nyitónapon pár óra erejéig mindenképp elvonta a figyelmet a brüsszeli történésekről. Strasbourg belvárosát és a parlament környékét megrohamozták a katalán demonstrálók: több ezren érkeztek Franciaországba amiatt, mert a megválasztott katalán európai parlamenti képviselők Spanyolország ellenkezése miatt egyelőre nem foglalhatták el helyüket a testületben. Az épület tövében felhúztak egy színpadot is, a katalán önrendelkezés hívei pedig gondoskodtak róla, hogy gyakorlatilag a parlament bármelyik ablakából folyamatosan látható legyen vörös-sárga zászlótengerük.

A függetlenségi törekvések egy másik dimenzióját a brexit jelenti: mivel az Egyesült Királyságnak nem sikerült a tervezett időben, március végén tető alá hoznia uniós kilépését, a Nigel Farage vezette Brexit Párt hétfőn meglehetősen látványos módon mutatkozott be Strasbourgban. Huszonkilenc fős delegációjuk – amelynek mérete a német uniópártokéval vetekszik – Beethoven Örömódája, az EU himnusza alatt hátat fordított a többi képviselőnek, akik ellenben megadták a módját a parlamenti ciklus megnyitásának. De a Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettes Liga pártja uralta Identitás és Demokrácia frakció tagjai között is akadtak, akik inkább ülve maradtak az unió himnusza alatt.

Az ellenoldalt a brit Liberális Demokraták jelentették: a szintén megerősödött, nyíltan EU-barát csoport „Francba a brexittel” feliratú pólóban jelent meg az ünnepségen. A sors fintora, hogy miközben a briteknek már rég el kellett volna hagyniuk az uniót, így is tettek róla, hogy róluk szóljon az európai parlamenti nyitónap. Az EP ma reggel választja meg az új elnökét. A pozícióra gyakorlatilag az utolsó pillanatig – tegnap este tíz óráig – lehetett jelentkezni. Tajani úgy vélte, mindegy, hogy az Európai Tanács hoz-e döntést a csúcspozícióról, a parlamentnek ma mindenképp új vezetőt kell választania.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.