Leállhat a 737 Max gyártása

A Boeing amerikai repülőgépgyár arra figyelmeztette befektetőit, hogy esetleg átmenetileg le kell állítania a 737 Max utasszállítók gyártását. A típus két gépének katasztrófája után a társaság története legnagyobb negyedévi veszteségét szenvedte el.

Mártonffy Attila
2019. 07. 26. 13:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább lassulhat, adott esetben átmenetileg le is állhat a legnépszerűbb Boeing gépek, a 737 Maxek gyártása, mivel még mindig bizonytalan, mikor lehet ismét szolgálatba állítani a légi katasztrófák miatt márciusban kényszerpihenőre ítélt utasszállítókat. Mindezt Dennis Muilenburg vezérigazgató közölte szerdán a befektetőkkel. A gyártás a repülési tilalom bevezetése után is folyt, noha lassabb ütemben. Most a Boeing-vezér arra figyelmeztetett, hogy a további késedelem a gyártás további lassítását, esetleg átmeneti felfüggesztését eredményezheti.

Nem kívánja senki a stoptáblát a szerelősorok elé
Fotó: Reuters

A társaság mindazonáltal keményen dolgozik azon, hogy kijavítsa a két, összesen háromszáz ember halálát követelő katasztrófa okának tartott szoftverhibát. Azonban legkorábban szeptemberben lehetséges, hogy a javításokat bemutassák a hatóságnak, amely, ha mindent rendben talál, októberben megadhatja a zöld utat a próbarepülésre. Nem növeli a Boeing renoméját, hogy júniusban ötödik próbarepülésén lezuhant a társaság és leányvállalata, az Aurora Flight Science közös fejlesztésében készült, vezető nélküli elektromos légi taxi is.

A 737 Maxek repülési tilalma miatt a társaság a második negyedévben 3,3 milliárd dollár üzemi veszteséget könyvelt el az egy évvel korábbi 2,7 milliárdos nyereség után, az adózott eredmény pedig 2,9 milliárd dollár veszteséget mutatott a tavalyi 2,7 milliárdos nyereség után – írja a távirati iroda. Ekkora negyedévi veszteség még soha nem érte a Boeinget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.