Megállt az élet Olaszországban

Az elmúlt 72 órában naponta ezernél is több új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak a betegség euró­pai gócpontjának számító Olaszországban. Egy, a lapunknak nyilatkozó helyi a helyzetet úgy értékelte: a római kormány képtelen volt idejében felismerni, majd pedig kontrollálni a szükséghelyzetet, ennek eredménye, hogy mostanra az egész ország karantén alá került, az élet pedig szinte teljesen leállt. Lombardia és Veneto tartományban nincs tömegközlekedés, és az élelmiszerüzleteken kívül semmi nem nyithat ki.

2020. 03. 11. 11:16
Italian Carabinieri officers check documents of drivers after a decree orders for the whole of Italy to be on lockdown in an unprecedented clampdown aimed at beating the coronavirus, near Milan
Rendőrállam? Hatósági ellenőrzés Milánó közelében Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Futótűzsebességgel növekszik a koronavírusos megbetegedések száma Olaszországban, ennek pedig az az egyetlen oka, hogy a kormány képtelen volt idejében felismerni, majd pedig kontrollálni a szükséghelyzetet – fogalmazott lapunknak egy, a neve elhallgatását kérő olasz egyetemi oktató. A Rómában élő, harmincas évei végén járó kutató szerint a jelenlegi helyzet elsősorban annak az eredménye, hogy a kormány nem vezette be időben a szükséges korlátozásokat a járvány északkelet-olaszországi gócpontjának számító Lombardia és Veneto tartományokban. – Minden alkalommal, amikor a kormány részéről határozott fellépésre lett volna szükség, csak az időt vesztegették, ahelyett, hogy olyan észszerű döntéseket hoztak volna, mint például a két érintett tartományból az ország más részeire való mozgás korlátozása, már a vírus megjelenésétől kezdve – fogalmazott forrásunk. Hozzáfűzte, e lépés elmaradása azért is meglepő, mert a koronavírus-járvány kiindulópontjának számító Kínában a megbetegedések ottani gócpontjaként számontartott közép-kínai Vuhan teljes karantén alá helyezése volt az első lépés. A kutató szerint ez mostanra helyesnek bizonyult, hiszen a közel 1,4 milliárd lakosú távol-keleti országban sikerült megakadályozni, hogy máshol is kialakuljon egy Vuhanhoz tartozó gócpont.

Forrásunk emlékeztetett, Giuseppe Conte olasz kormányfő hétfő esti bejelentésének eredményeként kedd reggeltől egész Olaszország karantén alá került. – Ez annyit jelent, hogy egyik napról a másikra gyakorlatilag Olaszország rendőrállammá vált, amelyben a rendőri felügyelet és preventív intézkedések az egyéni szabadságot a szükség határain túl korlátozzák – fogalmazott. Mint mondta, az olasz fővárosban továbbra is viszonylag nyugodt a helyzet, az intézkedések ugyanakkor lehetetlenné teszik, hogy az emberek éljék a megszokott életüket. – Nem hagyhatom el a várost, de ha esetleg mégis megtenném, magammal kell vinnem egy, a belügyminisztérium honlapjáról letölthető papírt, amelyet alá kell írnom, és megfelelő indokokkal igazolnom kell a lakhelyem elhagyásának okát – magyarázta. Hozzáfűzte, a korlátozás nem annyira drámai, hogy az emberek ne mehetnének el a közeli szupermarketbe vagy gyógyszertárba, de például a munkával kapcsolatos találkozóinak lemondása elvárás. Mint mondta, a koronavírussal egy jól működő egészségügyi rendszer és egy működésképes kormányzat meg tudna birkózni, ez abból is látszik, hogy egyelőre egyik európai országban sem alakult ki az olaszhoz hasonló helyzet. – Olvashatók ugyanakkor a sajtóban olyan orvosi beszámolók, amelyek szerint a betegek túlélési esélyeit mérlegelve döntik el, kit kezelnek, illetve kinek jut hely. Nincs elég hely a kórházakban, amikor tehát egy, a hatvanas éveiben járó beteg megérkezik, akkor jóval rosszabb esélyekkel indul az egészségügyi rendszerben, mint egy nála fiatalabb, hozta fel példának forrásunk a Corriere della Serra című olasz napilap által megszólaltatott orvosok beszámolóit.

Rendőrállam? Hatósági ellenőrzés Milánó közelében
Fotó: Reuters

A pártpolitikai nézetkülönbségeket mindenesetre félretették Rómában, Giuseppe Conte tegnap az ellenzék vezetőivel, köztük Matteo Salvini korábbi belügyminiszterrel is tárgyalt a válsághelyzetről. A kormányfő által elrendelt intézkedések – a jelenlegi tervek szerint – április 3-ig tartanak, addig országszerte szünetel az oktatás is. A tömegközlekedés továbbra is működik az ország nagy részén, Lombardia és Veneto tartományban azonban a kormány utasítására leállították a közlekedést, a gyógyszertárakon és élelmiszerüzleteken kívül pedig semmi nem nyithat ki a következő két hétben. Olaszországban napról napra több mint ezerrel emelkedik a diagnosztizált fertőzöttek száma: lapzártánkkor számuk meghaladta a tízezret, a halálos áldozatok száma 631. Utóbbiak több mint nyolcvan százaléka hetven év feletti. A most már egész Olaszországra érvényes rendelkezések között szerepel a múzeumok, mozik, színházak, templomok, edzőtermek, uszodák bezárása, írta a távirati iroda. Felfüggesztettek továbbá minden közösségi, csoportos vagy tömegeseményt, legyen szó sportról, kulturális vagy tudományos találkozóról. Aki megsérti az előírásokat, tehát elhagyja a kijelölt területet vagy engedély nélkül lép be, bírságot kockáztat és több hónap börtönt. Az olasz helyzet más európai országokban is aggodalmakat kelt. Sebastian Kurz osztrák kancellár tegnap bejelentette, Ausztria megtiltja a beutazást Olaszországból. Hasonlóképp döntöttek Szerbiában is: Aleksandar Vučić szerb államfő hétfő éjjel azonnali hatállyal lezárta országa határait azok előtt, akik az új típusú koronavírus-járvány gócpontjainak számító területekről érkeznek.

Közben Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök tegnap első alkalommal kereste fel személyesen Vuhan városát, ami elemzők szerint ­egyértelműen Peking magabiztosságát jelzi a járvány megfékezését illetően. A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint Hszi látogatásának célja a járványügyi óvintézkedések felülvizsgálata volt. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság tegnap közölt adatai szerint hétfő éjfélig már csupán 19 új fertőzöttet diagnosztizáltak az ország szárazföldi részén, közülük 17 beteget Vuhanban, míg a másik két esetben a pácien­sek külföldön – az Egyesült Királyságban és Spanyolországban – fertőződtek meg, és ezt követően utaztak Kínába. A közép-kínai Hupej tartományban immár ötödik napja nem diag­nosztizáltak újabb fertőzötteket Vuhanban, a tartomány székhelyén kívül, a kínai szárazföld többi részéről pedig harmadik napja nem jelentettek belföldön történt vírusfertőzést. A Hupej Zsipao című lap tegnapi cikke szerint a tartomány vezetése megkezdte az előkészületeket arra, hogy az üzleti élet visszatérhessen a normális kerékvágásba a mintegy másfél hónapja lezárt tartományban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.