Pálfordulás előtt London a Huawei-ügyben?

A készülő brit pálfordulás a folyamatos amerikai nyomás hatékonyságát tükrözi.

Mártonffy Attila
2020. 07. 14. 16:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit kormány az álláspontja 180 fokos megváltoztatására készül a Huawei kínai távközlési cég szerepét illetően a szigetország ötödik generációs (5G) mobilhálózatának kiépítésében. Fél évvel ezelőtt London még belement abba, hogy a kínai társaság korlátozott szerepet vállaljon a hálózatépítésben, ma azonban a teljes kizárás van napirenden, azaz jövő évtől tilos lesz bármilyen alkatrészt is vásárolni és felszerelni a Huaweitől. A januárban született döntés értelmében a kínaiak ugyan már nem építhették tovább a brit 5G-hálózat központi részét, a kiegészítő rendszerek tekintetében azonban 35 százalékos beszállítói részesedést kaptak. A készülő brit pálfordulás a folyamatos amerikai nyomás hatékonyságát tükrözi: Washington már régóta állítja és erről győzködi nyugati szövetségeseit, hogy a kínai távközlési társaság Pekingnek kémkedik egyes hálózati elemein keresztül. A Huawei ezt természetesen tagadja, s alapítója többször is kijelentette: inkább bezárja a céget, semmint kárt okozzon ügyfeleinek.

A Huawei kivezetésének pontos időtartama és részletei azonban attól függenek, hogy a piaci szereplők miként fogadják a döntést. Miután az Egyesült Államok májusban új szankciókkal sújtotta a kínai társaságot, korlátozva hozzáférését az amerikai chiptechnológiához, a brit nemzeti kiberbiztonsági központ kénytelen volt megvizsgálni, hogy az alternatív chipek használata mennyire biztosítja a Huawei által garantált színvonalat. A BBC által megkérdezett elemzők azonban rámutatnak, hogy a döntés sokkal inkább függ a geopolitikai és belpolitikai viszonyoktól, mint a megfelelő technológiai megoldásoktól. Az elmúlt hat hónapban csak fokozódott a feszültség a kínai kapcsolatokban, amit a koronavírus-járvány kirobbanásának kezdeti félrekezelése, és később Peking Hongkonggal kapcsolatos politikai keménykedése váltott ki.

Londonban már márciusban világossá vált, hogy a konzervatív képviselők jó része sokkal szigorúbb Kína-politikát akar folytatni, és sürgetik a Huawei hálózati elemeink kivonását. A távközlési lobbi azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben gyorsan történik az eltávolítás, súlyos működési zavarok léphetnek fel a hálózatokban. A szakma szerint legalább 7-10 évre lenne szükség a kivonáshoz, hogy a legkevesebb gubanccal ússzák meg a szakítást. Még húzósabb lenne a 3-5 éves kivonási periódus egyrészt a többletköltségek miatt, másrészt az 5G-s Huawei-elemeket sokszor integrálták a meglévő 4G-s rendszerekkel és régebbi készülékekkel. Ha pedig a mobilhálózatok emiatt nem tudják teljesíteni az 5G bevezetésére tett vállalásaikat, akkor a kormány reputációja is erős csorbát szenved, hiszen a mobilitás jelentős növelését ígérte az elkövetkező évekre.

Vegyes európai álláspont

Németországban az 5G hálózati fejlesztés alapjául szolgáló, már meglévő RAN- (Radio Acess Network) hálózat komponensei két gyártótól származnak, a Huaweitől és az Ericssontól. A Deutsche Telekom leszögezte, hogy az Ericsson mellett folytatja az együttműködést a Huawei vállalattal is a legmodernebb németországi ötödik generációs mobil hálózat kiépítésében. Sebastian Kurz osztrák kancellár nem zárta ki a Huaweijel való együttműködést, de országa konzultálni fog az EU többi tagállamával a döntés koordinálása érdekében. Franciaország nem rendel el totális tilalmat a kínai gyártó eszközeire, viszont felszólította a távközlési piac szereplőit, tartózkodjanak a Huawei bevonásától.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.