Fontos megállapodásokat jelentett be Szijjártó Péter + videó

Magyarország támogatja, hogy az EU megerősítse az Atalanta kalózellenes tengeri műveletét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 09. 11:05
null
Fotó: KIRALY MARTON KKM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több területen is fontos megállapodások jöttek létre Magyarország és a Seychelle Köztársaság között, amelyek hozzájárulnak majd az indiai-óceáni szigetállam biztonságához és stabilitásához – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Victoriában, Sylvestre Radegonde külügy- és turisztikai miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

A közlemény szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy ő az első magyar külügyminiszter, aki hivatalos látogatást tesz az Afrika partjaitól keletre fekvő országban, ami jelzi az együttműködés fejlesztésének fontosságát. Kiemelte: a Seychelle Köztársaság fontos szerepet tölt be a tengeri biztonság és a kelet-afrikai stabilitás területén, amivel gyakorlatilag Európát is védi. Mint mondta, a kalózkodás és a drogcsempészet elleni fellépés jelentősen hozzájárul a térség biztonságához, márpedig minél nagyobb a biztonság, annál kevesebben fognak úgy dönteni, hogy útnak indulnak Európa felé.

Magyarország ezért támogatja, hogy az Európai Unió megerősítse az Atalanta elnevezésű kalózellenes tengeri műveletét, illetve további anyagi támogatást nyújtson a Seychelle-szigetek terheinek enyhítése érdekében, például az igazságügyi rendszer területén

– hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A felek megállapodtak arról, hogy egy magyar cég kiberbiztonsági központot hoz létre az országban az Eximbank 17 millió dolláros hitelkeretének segítségével. Megegyezés született a Seychelle Köztársaság egészségügyi kapacitásbővítésének támogatásáról is, azáltal, hogy a már meglévő, évi tíz helyet biztosító felsőoktatási ösztöndíjprogramon felül orvosokat fognak képezni a budapesti Semmelweis Egyetemen. Emellett Magyarország drogprevenciós szakemberek, egészségügyi dolgozók, orvosok és pszichológusok képzésével fogja segíteni a Seychelle-szigetek kábítószerellenes küzdelmét, már idén decembertől kezdve – tájékoztatott a miniszter. Rámutatott ennek kapcsán, hogy

az illegális drogcsempészet egyre súlyosabb globális kihívást jelent, ráadásul az utóbbi időben megváltoztak a csempészútvonalak a legfrissebb afganisztáni fejlemények miatt.

Elmondta, hogy a Seychelle Köztársaság biztonságosnak számít, miután lakossága nyolcvan százalékát már beoltották a koronavírus ellen, így megállapodást kötöttek az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről is. Ennek megfelelően

a magyar állampolgárok szabadon utazhatnak majd a turistaparadicsomnak számító országba, függetlenül attól, hogy milyen vakcinát kaptak.

Sylvestre Radegonde köszönetet mondott a képzési programok felajánlásáért, aláhúzva, hogy Magyarország oktatási téren kiválóan teljesít. Hozzátette, hogy a találkozón megvitatták a turisztikai együttműködés további fejlesztésének lehetőségeit, illetve egyebek mellett szó volt a kiberbiztonságról, a mezőgazdaságról, a beruházásokról is.

Borítókép: Szijjártó Péter és Sylvestre Radegonde (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.