Komoly gazdasági problémák közepette választ Chile

Az első fordulóból a jobboldali José Antonio Kast és a baloldali Gabriel Boric jelölt jutott tovább.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 22. 10:31
null
Santiago de Chile, 2021. november 21. Leadja vokst egy n az elnkvlasztson egy santiagi szavazhelyisgben 2021. november 21-n. A felmrsek szerint a jobboldali Jos Antonio Kast s a zld, baloldali Gabriel Boruc juthat be az elnkvlaszts december 19-i msodik forduljba. A msik kt jellt, a balkzp Yasna Provoste s a jobbkzp Sebastien Sichel tmogatottsga jelenleg egyarnt 10-15 szzalk kztti. MTI/AP/Aliosha Marquez Fotó: Aliosha Marquez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Második fordulót kell tartani Chilében az elnökválasztáson, a vasárnapi első fordulóból a jobboldali José Antonio Kast és a baloldali, zöld Gabriel Boric jutott tovább – közölte vasárnap este a latin-amerikai ország választási bizottsága a szavazatok több mint 85 százalékának feldolgozása után. José Antonio Kast az első fordulóban a voksok 28 százalékát szerezte meg, míg kihívója, Gabriel Boric a szavazatok mintegy 25 százalékát. Mivel egyikük sem nyerte el a szavazatok több mint felét, így december 19-én második fordulóban kell ismét ringbe szállniuk.

Meglepetésként szolgált, hogy a külföldön élő Franco Parisi gazdasági szakember 13 százalékot szerzett annak ellenére, hogy a kampány egész ideje alatt egyszer sem lépett Chile területére. A másik két jelölt, a balközép Yasna Provoste és a jobbközép Sebastián Sichel is nagyjából a voksok 12 százalékát tudhatja magáénak. Elemzők szerint a második fordulóban Kast és Boric igyekeznek majd megnyerni a kiesett jelöltek szavazóinak támogatását, így a mérsékelt politikusok jelenthetik majd a mérleg nyelvét.

A jobboldali José Antonio Kast (Fotó: MTI/EPA/EFE/Elvis González)

A kilencgyermekes José Antonio Kast főleg a bűnözés letörésével és a bevándorlásellenességgel kampányol, míg Gabriel Boric azzal, hogy leszámol a szavai szerint neoliberális gazdaságpolitikával és a kormányzati döntésekben lényegesen nagyobb szerepet kapna a környezet megóvása és az őslakosok jogai. Az elnökválasztás első fordulójával egyidejűleg megválasztották a parlamenti alsóház 155 tagját, valamint a felsőház 50 szenátorából 27-et, továbbá a dél-amerikai ország mind a 16 régiójának a vezetését.

A baloldali, zöld Gabriel Boric (Fotó: MTI/EPA/EFE/Alberto Valdes)

Chile annak ellenére, hogy a régió egyik legerősebb gazdasága, komoly társadalmi egyenlőtlenségekkel küzd. A közszolgáltatások jelentős részét privatizálták, és sokan úgy vélik, hogy elhanyagolják őket. Két éve heves tiltakozó akciók kezdődtek a neoliberális gazdasági berendezkedés ellen, ezek a tüntetések időnként ismételten fellángolnak. A tüntetők egyik legfontosabb követelése azonban már teljesült: jelenleg egy alkotmányozó testület foglalkozik az ország új alaptörvényének kidolgozásán. A jelenlegi alkotmány még Augusto Pinochet tábornok katonai diktatúrájának (1973–1990) idejéből származik.

Borítókép: leadja voksát egy nő az elnökválasztáson egy santiagói szavazóhelyiségben 2021. november 21-én (Fotó: MTI/AP/Aliosha Marquez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.