A törvényhozói tanács tagjait választják meg Hongkongban

A választáson csak a kínai központi vezetéshez lojálisnak tartott jelöltek indulhattak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 19. 12:02
null
Hongkong, 2021. december 17. A kínai kormány támogatói táblákat tartanak egy kampányeseményen három nappal a hongkongi törvényhozó tanács tagjainak megválasztása elõtt, 2021. december 16-án. A Peking által március 30-án megszavazott tervezet alapján az új hongkongi választási rendszerben a város szavazókörzetei a törvényhozó tanács 20 tagját választhatják meg közvetlenül, szemben a változtatás elõtti 35-tel. MTI/AP/Kin Cheung Fotó: Kin Cheung Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvényhozói tanács tagjait választják meg Hongkongban vasárnap, első alkalommal a választási törvény módosítása óta, ami alapján csak a kínai központi vezetéshez lojálisnak tartott jelöltek indulhattak a törvényhozói székekért. A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes kiadásában megjelent tudósítás szerint a városban mintegy négy és fél millióan jogosultak szavazni.

A 153, túlnyomó többségében Peking-párti jelölt kilencven törvényhozói szék betöltéséért verseng, ezek közül azonban csupán húsz képviselőt választanak meg közvetlen szavazás útján az új választási törvény alapján.

A választások eredetileg tavaly szeptemberben lettek volna esedékesek, ám a koronavírus-járványra hivatkozva a hongkongi kormányzat egy évvel elhalasztotta az eseményt. A hongkongi ellenzék a döntés miatt azzal vádolta a kormányzatot, hogy ürügyként használja fel a járványt a szavazás elnapolása érdekében. A SCMP beszámolója szerint a szavazóhelyek környékére jelentős számban küldtek ki rendőröket.

A kínai törvényhozás márciusban fogadta el azt a javaslatot, amely alapján módosították a hongkongi választási törvényt.

A módosítások alapján a hongkongi törvényhozói tanács tagjainak számát hetvenről kilencvenre bővítették. A kilencven székből negyvenet a Peking-párti választási bizottság tagjai töltenek be, akik közvetlenül választják meg a hongkongi kormányzót. A választók által közvetlenül megválasztott törvényhozók számát a korábbi 35-ről húszra csökkentették, míg a fennmaradó harminc törvényhozói szék sorsáról a hongkongi üzleti szférát képviselő csoportok döntenek.

Borítókép: A kínai kormány támogatói táblákat tartanak egy kampányeseményen három nappal a hongkongi törvényhozó tanács tagjainak megválasztása előtt, 2021. december 16-án (Fotó: MTI/AP/Kin Cheung)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.