Az elnökválasztás második fordulóját tartják Chilében

Egy jobboldali politikus, José Antonio Kast és egy volt diákvezér, Gabriel Boric verseng egymással.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 19. 12:43
null
Santiago de Chile, 2021. november 22. Jos Antonio Kast, a jobboldali PLR elnkjelltje beszl tmogatihoz a Santiagban tarott eredmnyvrn 2021. november 21-n, a chilei elnkvlaszts napjn. Msodik fordult kell tartani Chilben az elnkvlasztson, az els fordulbl Kast mellett a baloldali, zld Gabriel Boric jellt jutott tovbb. MTI/EPA/EFE/Alberto Valdes Fotó: Alberto Valdes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

José Antonio Kast jobboldali politikus és Gabriel Boric volt diákvezér versenyez a chilei szavazók voksaiért az elnökválasztás második fordulójában vasárnap. A választás során eldől, hogy Chile kitart-e a két évvel ezelőtti diáktüntetések után kijelölt irányvonal mellett, és tényleg szakít Augusto Pinochet diktatúrájának örökségével, illetve a neoliberális gazdasági modellel, vagy megáll a társadalmi nyitás folyamata. A mindössze 35 éves Boric állami finanszírozású oktatási rendszert és jobb egészségügyet szeretne, valamint eltökélten védi a kisebbségek, az őslakosok és a migránsok jogait.

Kast ezzel szemben kilencgyermekes családapa és a katolikus egyház elkötelezett híve. Kampánya során adócsökkentést, a bűnözőkkel szemben szigorú fellépést és erőteljesebb határvédelmet ígért.

Chile sokáig a biztonság és a nyugalom szigete volt a szegénység, erőszak és politikai zavargások jellemezte dél-amerikai térségben. Az országban a legmagasabb az egy főre eső jövedelem Dél-Amerikában, és az elmúlt évtizedekben sikerült tovább javítani az emberek életszínvonalán. Ugyanakkor nagyok a társadalmi egyenlőtlenségek, az oktatás és az egészségügy jelentős részét privatizálták, és egyre többen úgy érzik, hogy az állam megfeledkezett róluk – írta a DPA német hírügynökség. A szavazóhelyiségek reggel nyolc és este hat között vannak nyitva. Előzetes eredmények hétfő reggel várhatók.

Borítókép: José Antonio Kast, a jobboldali PLR elnökjelöltje beszél támogatóihoz 2021. november 21-én. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Alberto Valdes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.