Véget ért a világ leghosszabb járványügyi szünete

A pandémia miatt az iskolák bezártak, sok gyereknek munkát kellett vállalnia családja támogatására.

Magyar Nemzet
2022. 01. 10. 18:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ leghosszabb járványügyi szünete, azaz csaknem két év után ismét kinyitottak Ugandában a koronavírus-járvány miatt bezárt iskolák, hétfőn mintegy 15 millió diák kezdte újra tanulmányait. John Muyingo, Uganda oktatási minisztere újságíróknak elmondta: a tanítás szigorú járványügyi intézkedések mellett indult újra, illetve ügyeltek arra, hogy a magániskolák ne emeljék áraikat a 2020-as beiratkozási díjhoz képest. 

– Minden iskolás egy évfolyammal feljebb folytathatja a tanulmányait

− tette hozzá a miniszter. 

Yoweri Museveni, az ország elnöke tavaly szeptemberben a korlátozások nagy részének feloldásáról döntött, azonban az iskolákat zárva tartotta. Ezt követően októberben nyilatkozott arról, hogy az oktatási intézmények legkorábban az új év elején nyithatnak ki újra, az oltottsági adatoktól függetlenül, amelyek mellesleg igen alacsonyak az afrikai országban. 

Ugandát sok bírálat érte a rekordhosszúságú iskolazárlat miatt: több nemzetközi szervezet, például az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és a Save the Children (Mentsük meg a Gyerekeket) nevű segélyszervezet az iskolák újranyitását szorgalmazta. Utóbbi pedig arra figyelmeztetett, hogy sok gyerek nem kezdi újra tanulmányait hatósági ellenőrzés nélkül. 

Ez az aggodalom nem alaptalan: a nemzeti tervezési hatóság adatai alapján a fiatalok körülbelül harminc százaléka nem tér vissza az iskolapadba.

Az okok különbözőek: sokan családjuk támogatására munkát vállaltak a pandémia alatt, utcai árusként, vagy a bányákban és cukornádültetvényeken helyezkedtek el. A lányok esetében a terhesség és a gyermekházasság is felmerült, mint a visszatérést gátló körülmények. 

Az országban 2020 márciusa és tavaly június között csaknem 23 százalékkal nőtt meg a fiatalkori várandósságok aránya.

Ezek a problémák egyébként nem csak Ugandát érintik: a Mentsük meg a Gyerekeket segélyszervezet szerint a „törékeny” államokban ötből egy fiatal a pandémia gazdasági és társadalmi hatásai miatt sosem fogja befejezni az iskolát. Azonban nem csak a gyerekek váltottak „foglalkozást”, számos ugandai iskola a korlátozások ideje alatt hotelként vagy étteremként üzemelt.

Boritókép: Hétfőn 15 millió ugandai diák térhetett vissza az iskolába. (Fotó: Getty Images/Geovien)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.