Lapozó: Lázadnak a marokkóiak az elszabadult infláció miatt

Nemzeti színűre festettek egy LMBTQ-padot a spanyolországi Castellónban · A Koránt lobogtatva fenyegette meg a francia polgármestert egy muzulmán férfi · Bologna baloldali városvezetése olasz állampolgárságot adna a bevándorlók gyermekeinek.

Forrás: Mediaworks2022. 02. 22. 17:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzeti színűre festettek egy LMBTQ-padot a spanyolországi Castellónban

A spanyol város önkormányzata szerint az LMBTQ-pad átfestése rasszizmusról és homofóbiáról árulkodik, ezért keresik az elkövetőket. A szivárványszínű padot eredetileg azért készítették, hogy tisztelegjenek az LMBTQ-társadalom tagjai előtt. Sok más spanyol város követte már ugyanezt a példát. A castellóni elkövetők ráfestették a padra a spanyol zászlót, teljesen eltüntetve róla a szivárvány színeit. A városvezetők közleményükben úgy fogalmaznak: a paddal nemcsak az LMBTQ-emberek előtt tisztelegtek, hanem azt a nemi erőszak elleni küzdelem jelképének is tekintették. Hozzáfűzték: „Ezek a tettek nagyon aggasztó valóságot tárnak fel: a gyűlölet-bűncselekmények számának növekedését a városban.” Közölték, hogy Castellón városi tanácsa teljes mértékben elhatárolódik a történtektől, és elkötelezett a gondolatszabadság és a szexuális sokszínűség mellett, így várják a feljelentést azoktól, akik szemtanúi voltak a pad átfestésének. 

elperiodicomediterraneo.com

A Koránt lobogtatva fenyegette meg a francia polgármestert egy muzulmán férfi

Egy negyven év körüli, muzulmán vallású férfi erőszakkal berontott a Párizs közeli Roissy-en-Brie település polgármesteri hivatalába, majd egyenesen a polgármester tárgyalótermébe ment, ahol a település vezetője, François Bouchart éppen értekezletet tartott munkatársaival. A behatoló – aki a fejét letakarva és egészségügyi maszkot viselve felismerhetetlenné vált – egyik kezében a Koránt lobogtatta, a másik kezében pedig okostelefonjáról bömböltetett iszlám énekeket a városi tisztviselőknek. Ezután pedig szóban is megfenyegette a jelenlévőket: „Van valami problémátok az iszlámmal?” – szegezte nekik a kérdést, mielőtt burkoltan megfenyegette a Bouchart-t: „Tudom, hol laksz.” A támadót a helyszínre kiérkező rendőrök letartóztatták, majd – a hivatalos közlemény szerint – azonnal pszichiátriai kényszergyógykezelésre vitték. A férfi ugyanis már ismert volt a bűnüldözési hatóságok előtt, és elmeállapota miatt nem beszámítható. 

valeursactuelles.com , actu.fr , twitter.com , twitter.com

Bologna baloldali városvezetése olasz állampolgárságot adna a bevándorlók gyermekeinek

A középolasz nagyváros abban reménykedik, hogy úttörő szerepe lesz az Olaszországban született felnőtt fiatalok állampolgárságának rendezésében. Bologna az önkormányzati szabályzat módosítására készül a ius soli, vagyis a születési állampolgárság bevezetésével. A módosítással a városvezetés díszpolgárságot adna azon külföldiek gyermekeinek, akik már évek óta rendezett jogi keretek között élnek Olaszországban. A feltételek része az is, hogy a kiskorúak legalább egy olasz oktatási ciklust elvégezzenek. – A kezdeményezés 11 ezer gyermek olasz állampolgársághoz juttatását jelentené – számolt be egy sajtókonferencián Matteo Lepore, a város polgármestere. Nem titkolt tervük, hogy november 20-a, a gyermekjogok világnapja egyben az állampolgárság ünnepe is lehessen. Abban reménykednek, hogy a rendkívüli kezdeményezéshez más települések vezetői is csatlakoznak, míg végül a parlament is megadja az állampolgárságot a bevándorló szülők Olaszországban született vagy felnevelkedett gyermekeinek. 

ansa.it

Lázadnak a marokkóiak az elszabadult infláció miatt

Marokkó-szerte rendeztek megmozdulásokat vasárnap a megélhetési költségek robbanásszerű növekedése ellen. Az elkeseredett tömeg több városban is követeli az állam beavatkozását az árak megfékezésére, és szubvenciókat sürget azok ellensúlyozására. A megmozdulásokat a fogyasztók érdekeit képviselő marokkói szervezetek kezdeményezték. Követelik a kormánytól, hogy teljesítse a kötelességét, vagyis tegyen lépéseket az egyre csak növekvő árak megfékezésére. Miközben az infláció mértéke átlagosan 3,9 százalék világszerte, addig a marokkói kormány mindössze 1,7 százalékban határozta meg hivatalos közleményében a 36 millió lakosú országot sújtó infláció állítólagos mértékét. A marokkói kormány az állami költségvetésért felelős miniszterén, Fouzi Lekajaán keresztül jelentette be múlt héten, hogy mérlegeli a kenyér árának a stabilizálásához évente szükséges 1,3 milliárd dirham (hozzávetőleg 43 milliárd forintnak megfelelő) állami szubvenció megnövelését 3,85 milliárd dirhamra (128 milliárd forintnak megfelelő összegre). A költségvetési miniszter ugyanakkor emlékeztetett, hogy a marokkói kenyér árának növekedése a búza árának világpiaci emelkedését követte, a gabona árának növekedését a koronavírus-járvány idézte elő, az orosz–ukrán válság pedig csak fokozta ezt a folyamatot. 

bladi.net

Borítókép: Marokkóiak tüntetnek a megélhetési költségek robbanásszerű növekedése ellen (Fotó: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.