Vérdíjat tűztek ki az afganisztáni Iszlám Állam vezetőjére

Tízmillió dollár jár annak, aki információval tud szolgálni a terrorvezérről.

2022. 02. 08. 10:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízmillió dolláros (több mint hárommilliárd forintos) nyomravezetői díjat tűzött ki az Egyesült Államok Szanaullah Gafari, avagy más nevén Sabáb al-Muhadzsir, az Iszlám Állam afganisztáni ágának (ISIS-K) vezetőjére. A terrorista 2020 óta irányítja a szervezetet, korábban a Hakkáni-hálózat közepes rangú parancsnoka volt – ez a csoport számos, nyugatiak ellen elkövetett támadásért felelős, vezetőjük most Sziradzsuddin Hakkáni, a tálibok új „belügyminisztere” –, valamint az al-Kaida tagja volt. 

Titkosszolgálati jelentések szerint ő az afganisztáni Iszlám Állam akcióinak vezető tervezője, tapasztalt a gerilla-hadviselésben, az öngyilkos merényletek és összetettebb műveletek megszervezésében, de feladata a források megszerzése is. 

A körözési plakátja szerint 1994-ben Afganisztánban született, más források szerint iraki arab származású, így az Iszlám Állam helyi ágának első olyan vezetője, aki nem dél-ázsiai. Erre utal neve is: az al-Muhadzsir jelentése „a bevándorló”.

Mint arra az MTI is emlékeztet, Gafari már 2021 novemberében felkerült az amerikai külügyi tárca kiemelt globális terroristákat felsoroló listájára. Amerikai tisztségviselők akkor úgy vélekedtek, hogy 

az ISIS-K akár egy éven belül képes lesz Afganisztán területén kívüli támadások elkövetésére is.

A terrorszervezetnek nagyjából 1500–2000 tagja lehet, legfőbb ellenfeleik most az országot irányító tálibok, akik ígéretet tettek arra, hogy nem engedik, hogy Afganisztán ismét terroristák menedéke legyen.

Az Egyesült Államok további tízmillió dollárt ajánlott fel annak is, aki információval tud szolgálni az augusztusi kabuli robbantásos merényletről, amely több mint 200 afgán és 13 amerikai katona életét követelte. 

Az akció után az öngyilkos merénylőt azonosították; egy bizonyos Abdul Rahman Al-Logari követte el, 

aki szélsőséges nézeteiről ismert volt a hatóságok előtt, a tálibok mindössze néhány nappal korábban szabadították ki a börtönből.

A Pentagon éppen a napokban hozta nyilvánosságra a támadásról szóló vizsgálatát, amely szerint egyetlen terrorista hajtotta végre az akciót, egy nagyjából nyolc kilogramm robbanóanyagot és és számtalan pici csapágygolyót tartalmazó, „megdöbbentően gyilkos erejű” szerkezettel. A vizsgálat szerint a táliboknak nem volt tudomásuk a készülő fenyegetésről, a merénylőnek valahogyan sikerült átjutni az ellenőrző pontokon. A Pentagon megállapítása szerint nem volt mód arra, hogy a merényletet megakadályozzák.

Sebesültet szállítanak a kabuli robbantás után. Fotó: Wakil Kohsar

A pusztító kabuli támadás után az amerikaiak légi csapást mértek az Iszlám Államra, név nélkül mindössze annyit közöltek, hogy a merénylet egyik kitervelőjével végeztek. A nyomravezetői díjak azonban arra engednek következtetni, hogy maradtak még nyitott kérdések.

A Reward for Justice (Jutalom az igazságért) program keretében az Egyesült Államok 1984 óta kínál, legfeljebb 25 millió dolláros nyomravezetői díjat elsősorban terroristák kézre kerítéséért. Eddig több mint 200 millió dollárt fizettek ki, legalább száz embernek. Az információkat azonban biztonsági okokból nem hozzák nyilvánosságra, így azt nem lehet tudni, hogy egy adott terrorista levadászásához milyen források vezettek. Éppen a napokban végeztek az Iszlám Állam vezetőjével, Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsivel is Szíriában, akinek „fejére” ugyancsak vérdíj volt kitűzve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.