Újjáéledt a vita a szmolenszki légikatasztrófáról

Az ukrajnai háború árnyékában ismét Oroszországot gyanúsítják a tragédiával.

2022. 04. 11. 17:39
KACZYNSKI, Lech; KACZYNSKI, Jaroslaw
Varsó, 2022. április 10. Jaroslaw Kaczynski, lengyel miniszterelnök-helyettes, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke (b) lerója tiszteletét a szmolenszki repülõszerencsétlenség áldozatainak emlékére a varsói elnöki palota elõtt tartott ünnepségen 2022. április 10-én. A Lech Kaczynski lengyel elnököt és feleségét, valamint 94 másik embert köztük az állami szféra és a hadsereg több vezetõ személyiségét szállító repülõgép 2010. április 10-én zuhant le az oroszországi Szmolenszk közelében, és senki sem élte túl közülük a katasztrófát. MTI/AP/Czarek Sokolowski Fotó: Czarek Sokolowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai háború árnyékában ismét felerősödtek azok a hangok Lengyelországban, amelyek Oroszországot teszik felelőssé a Lech Kaczynski elnök és további 95 ember életét követelő szmolenszki légi katasztrófáért. Legalábbis aligha véletlen az időzítés, hogy a 12. évforduló másnapján hoztak nyilvánosságra részleteket abból a hét éve készülő jelentésből, amely a tragédia okaira keresi a választ. A tízezer oldalasra rúgó dokumentum pedig nem kevesebbet állít, 

mint hogy minden eddigi következtetés téves volt. 

Az új vizsgálatot vezető Antoni Macierewicz egykori védelmi miniszter elmondása szerint valójában robbanás történt a vezető lengyel politikusokat szállító repülőgép bal szárnynál, amelyet egy újabb detonáció követett a géptesten. Állításait több bizonyítékra alapozza. Egyrészt tanúvallomásokra, amelyek szerint több robbanást is hallottak a tragédia idején; másrészt a gép roncsain végzett korábbi vizsgálatokra, amelyek többféle robbanóanyag jelenlétét mutatták ki; végül az áldozatok állapotára, több holttestről ugyanis hiányzott a ruha, égési sérülések illetve repeszdarabok borították őket, amik a jelentés szerint nem szokványos sérülései egy légi katasztrófának. Hogy mégis ki, miért és hogyan robbanthatta fel a gépet, arra a jelentés – egyelőre – nem ad választ. Nem zárták ki annak a lehetőségét sem, hogy a repülőre felcsempészett pokolgépet hoztak működésbe.

 Ahogyan akkor egy elpusztított repülőt, ma egy elpusztított Ukrajnát látunk 

– mondta Andrzej Duda lengyel elnök a vasárnapi megemlékezésen, gondosan elkerülve Oroszország megvádolását, mégis félreérthetetlen párhuzamot vonva a két esemény között. Jaroslaw Kaczynski, a tragédiában elhunyt Lech Kaczynski ikertestvére, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke nem fogalmazott ilyen szégyenlősen. A politikus idén is megismételte azt a meggyőződését, hogy a repülőgépet megtámadták, a döntés a Kreml legfelsőbb köreiben született, az akkori – Donald Tusk vezette – lengyel kormány pedig eltussolta a bizonyítékokat. 

Fotó: Czarek Sokolowski

Nem csoda, hogy most az ellenzék felháborodottan utasítja vissza az új jelentés hitelességét. Vádjaik szerint a kormánypárt így akarja kihasználni az ukrajnai eseményeket, be akarja mocskolni őket azzal, hogy összejátszanak Vlagyimir Putyinnal.

A szándékos orosz merényletről szóló teóriák már a tragédia után szárnyra kaptak, de egyiket sem sikerült bizonyítani.

 A robbantás lehetősége már korábban is felmerült, de más vizsgálatok szerint a hangját nem rögzítette a fekete doboz, továbbá a roncsok és holttestek sem mutatták ennek nyomait. Az előző lengyel, orosz, illetve nemzetközi vizsgálatok ugyan számos furcsa körülményt felvetettek – például a bizonyítékok megfelelő rögzítése vagy Lech Kaczynski és a pilóta korábbi vitája kapcsán –, a jelenleg hivatalos eredmények szerint baleset történt a sűrű köd és a pilóták hibája miatt.

 

Borítókép: Jaroslaw Kaczynski, lengyel miniszterelnök-helyettes, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke (b) lerója tiszteletét a szmolenszki repülõszerencsétlenség áldozatainak emlékére a varsói elnöki palota elõtt tartott ünnepségen 2022. április 10-én.  (Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.