Lapozó: Egyre többen lopják a gázt és a villamos energiát Olaszországban

Furcsa megoldásokkal próbálják spórolásra bírni a spanyolokat · Nagy értékű humanitárius konvoj indult útnak Franciaországból Ukrajnába · Történelmi mennyiségű gázt importált márciusban Spanyolország az Egyesült Államokból.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 05. 10. 17:54
Eckstein László
Budapest, 2012. március 23. Eckstein László, a Fővárosi Gázművek munkatársa lefényképezi az óraállást, amikor egy gázóra leolvasását és annak jegyzőkönyvezését végzi egy fővárosi magánlakásban. MTI Fotó: Beliczay László Fotó: Beliczay László Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa megoldásokkal próbálják spórolásra bírni a spanyolokat

„Fűtsenek kevesebbet, és osszák meg az autójukat másokkal” – egyebek mellett ezek az intézkedések szerepelnek a spanyolországi energiamegtakarítási tervben.

A spanyol kormány által kidolgozott ajánláscsomag első részleteit Teresa Ribera harmadik alelnök jelentette be. Úgy fogalmazott: a javaslatok nemcsak a vállalatokra, hanem az állampolgárokra is vonatkoznak, akik rengeteg energiát takaríthatnak meg, ezzel pedig segíthetnek az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentésében. Ribera úgy fogalmazott: a fogyasztás csökkentése alapvető fontosságú a jelenlegi helyzetben, ezért meg kell vizsgálni, hogyan lehet észszerűen, okosan takarékoskodni. A legalapvetőbb ajánlásokat már összegyűjtötték, ezek között szerepel a távmunka, a tömegközlekedés használata, az autók megosztása másokkal, a termosztátok szabályozása, az irodákban töltött órák mennyiségének csökkentése és télen a munkahelyi fűtés korábbi lekapcsolása. Ribera szerint csak a téli–nyári megfelelő hőszabályozással 20-25 százalék közötti energiamegtakarítás érhető el. A munka ezzel nem ér véget, a kormány tovább dolgozik hasonló ajánlások megfogalmazásán.

Forrás: Rtve.es

Nagy értékű humanitárius konvoj indult útnak Franciaországból Ukrajnába

Jean Castex – a júniusi törvényhozási választások után várhatóan leköszönő francia kormányfő – kedden indította útjára Franciaország harmadik segélyszállítmányát Ukrajnába. A küldemény értéke 2,7 millió euró (azaz több mint egymilliárd forintnak megfelelő összeg), 115 tonna súlyú, és elsősorban vészhelyzeti mentésre alkalmas járművekből áll. A konvoj részét képezi hat tűzoltóautó, ugyanennyi jól felszerelt mentőautó, a polgári lakosság biztonságos evakuálását szolgáló kilenc jármű, húszezer adag élelmiszer és 56 ezer liter, a lángoló üzemanyagok eloltására szolgáló folyadék.

A segélyszállítmányt a francia kormány ezer franciaországi szervezet és ötven vállalat adományaiból vásárolta meg. A konvojt a francia polgári védelem tagjai kísérik a román–ukrán határig, ahol – két-három nap múlva – átadják az ukrán fogadóbizottságnak.

Forrás: Ouest-france.fr

Történelmi mennyiségű gázt importált márciusban Spanyolország az Egyesült Államokból

A teljes gázmennyiség 43,3 százaléka érkezett az USA-tól Spanyolországba, ami a legmagasabb adat 2004 óta. Tavaly márciushoz képest ez 391 százalékos növekedést jelent, melynek révén több mint 16 ezer gigawattóra gázt továbbítottak az amerikaiak a spanyoloknak. Algéria az ibériai ország második legfontosabb partnere volt az első tavaszi hónapban annak ellenére, hogy csökkent az ottani beszerzés mértéke. A gázimport harminc százaléka származott az afrikai országból, Oroszországból pedig a teljes mennyiség 8,7 százalékát importálták. Az ukrajnai háború kellős közepén az orosz gázimport ezzel az adattal márciusban 1,5 százalékos növekedést könyvelhetett el, de az első negyedévre vonatkozó statisztikában még ezzel is csak a negyedik helyen áll. Spanyolország egyre szorosabb kapcsolatot igyekszik kialakítani Nigériával, amely az első trimeszterben a harmadik legfontosabb partnerként szerepel a diagramokon.

Forrás: Rtve.es

Egyre többen lopják a gázt és a villamos energiát Olaszországban

Egyre több üzemanyag-, gáz- és villamosenergia-lopással kapcsolatos bűncselekményt regisztrálnak Olaszországban. A benzin, a dízel, valamint a földgáz és a villamos energia árának brutális emelkedése a visszaélések lavináját indította el. Az olasz hatóságok beszámolói szerint aggasztóan megugrott a gáz- és villamosenergia-lopások száma országszerte. A csalók újabbnál újabb trükköket alkalmaznak a gáz- és villanyórák lassítására vagy teljes leállítására. A meglyukasztott gázvezetékek, átalakított villamosszekrények végzetes balesetek előidézői lehetnek. A jelenség az ország középső és déli tartományaiban gyakoribb. Az olcsóbb tarifákat kínáló szolgáltatók egymással versenyeznek a vevőkért, ez azonban újabb becsapások forrása lehet.

Forrás: Repubblica.it

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Beliczay László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.