Ezrek tüntettek Pakisztánban és Bangladesben az indiai kormány muszlimokat sértő kijelentései miatt

Az indiai kormánypárt két, azóta már lemondott szóvivője még május végén tett sértő megjegyzéseket Mohamed prófétára.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 10. 17:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezrek csatlakoztak pénteken Bangladesben és Pakisztánban az indiai muszlim közösség tüntetéseihez az indiai kormánypárt két, azóta lemondott szóvivőjének Mohamed prófétára vonatkozó, a muszlimok által sértőnek tartott szavai miatt − jelentette az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

Megmozdulásokat jelentettek Kasmír Újdelhi ellenőrizte, India egyetlen muszlim többségű régiójából, válaszul a hatóságok blokkolták a mobilnet- szolgáltatást és mozgósították a biztonsági erőket.

Újdelhiből, valamint a mintegy 204 milliós Uttar Prades államból − ahol a muszlimok aránya több mint 19 százalék − szintén megmozdulásokat jelentettek.

A tüntetések átterjedtek Pakisztán és Banglades egyes vidékeire is: Dakkában a tiltakozók az indiai áruk bojkottjára szólítottak fel, valamint azt skandálták, hogy mindenkit fel kell akasztani, aki Mohamedet becsmérli.

A pakisztáni tüntetéseken − Karacsiban és Iszlámábádban − az emberek azt követelték, hogy minden iszlám ország szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Indiával.

A megmozdulások azt követően kezdődtek, hogy a kormányzó Bharatíja Dzsanata Párt (BJP) két szóvivője, Nupur Sarma és Navín Kumar Dzsindál még május végén egy televíziós vitában a muszlimok szerint becsmérlő megjegyzéseket tett Mohamed prófétára. 

Az adásban − amelyben a Varanasziban (régebbi nevén: Benáresz) található mecsettel kapcsolatos vitáról volt szó − Sarma egyebek között azt mondta, hogy a próféta egyik asszonya hatéves volt a házasságkötés idején és kilenc, mikor azt elhálták.

Egyes hindu szervezetek több éve harcolnak az 1669-ben épített varanaszi mecset lerombolásáért, mert szerintük az építtető, Aurangzeb mogul császár az építkezés érdekében félig leromboltatta az itt korábban emelt hindu szentélyt. Jóllehet, Sarmát felfüggesztették, Dzsindált pedig eltávolították tisztségéből, és a BJP elhatárolta magát az elhangzottaktól, Sarma szóvivőnő arról számolt be, hogy számtalan, nemi erőszakkal és halállal fenyegetődző üzenetet kapott. A szóvivők egyébként visszavonták megjegyzéseiket, és nyilvánosan bocsánatot kértek.

Az indiai külügyminisztérium hétfőn közleményben határolódott el a volt szóvivők szavaitól, amelyek „semmilyen formában nem tükrözik Újdelhi álláspontját”.

Borítókép: Tüntetés Bangladesben (Fotó: AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.