A Google tájékoztató kampánnyal védi az ukrán menekülteket

A technológiai óriás az ukrán menekültekkel kapcsolatos lengyelországi, szlovákiai és csehországi dezinformáció leküzdésére tesz kísérletet.

2022. 08. 26. 5:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kampányt indít a Google amerikai technológiai óriás egy leányvállalatán (Jigsaw) keresztül az ukrán menekültekkel kapcsolatos lengyelországi, szlovákiai és csehországi dezinformáció leküzdésére, számolt be a Reuters hírügynökség.

Az egy hónapig tartó projektbe a Cambridge és a Bristol Egyetem pszichológusai is bekapcsolódnak, akik 90 másodperces videókat készítettek, hogy „beoltsák” a felhasználókat a közösségi média káros tartalmaival szemben.

A klipek – amelyek például YouTube- és Facebook-hirdetésekben jelennek meg – célja segíteni az érzelmi manipuláció és a bűnbakképzés azonosításában, megismertetve a felhasználókkal a félretájékoztatás technikáit, és ezzel a menekültellenes narratívák felismerését.

A kutatók arra jutottak, hogy 24 óra után már akár öt százalékkal is emelkedhet a dezinformációs technikák kiszűrésének a képessége.

A kutatók azt állítják, hogy azért esett Lengyelországra a választásuk, mert itt van a legtöbb ukrán menekült, így itt a legsürgetőbb a „velük kapcsolatos félelemkeltés megfékezése” – Csehország és Szlovákia pedig jó indikátorként szolgálhat, mondják.

A World Vision jótékonysági szervezet augusztusi jelentése szerint a menekültekhez kapcsolódó hamis bűnügyi jelentések vagy az eltúlzott segélyekről szóló hírek könnyen megronthatják a kapcsolatot a befogadó közösséggel. „Közép- és Kelet-Európában már terjednek a menekültellenes üzenetek. Bár ez még nem jelentős probléma” – fogalmaz a jelentés.

A nemzetközi közösségnek meg kell akadályoznia, hogy a helyzet a Libanonban, vagy Bangladesben látott veszélyes szintre fajuljon, amikor a szolidaritás és vendégszeretet hat-tizenkét hónapos időszak után alább hagyott

– áll a riportban, amely szerint a munkavállalás, a beilleszkedés és a közszolgáltatásokhoz való hozzájárulás számít kritikus pontnak.

Lengyelországban egyébként a védelmet kérő közel kétmillió ukrán menekült közül csupán 185 ezer talált munkát júniusig – derült ki a The New Humanitarian beszámolójából. A nonprofit szervezet szerint ősszel fokozódhatnak a gondok, hiszen a magas megélhetési költségek miatt már „egyre kevesebb lengyel engedheti meg, hogy menekülteket szállásoljon el”, továbbá a lengyel iskolahálózat nincs felkészülve a mintegy 700 ezer iskoláskorú ukrán gyermek megfelelő elhelyezésére.

Borítókép: Ukrajnából elmenekült emberek egy sportcsarnokban kialakított szálláson a délkelet-lengyelországi Przemyslben 2022. március 18-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában (Forrás: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.