Megtagadta a volt ISIS-feleségek hazatérését Párizs

Vita alakult ki Franciaország és az Emberi Jogok Európai Bírósága között, miután a francia hatóságok elutasították két francia nő és gyermekeik hazatérési kérelmét, akik korábban Szíriába utaztak, hogy az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezethez csatlakozzanak. Az országban az elmúlt években több merényletet is végrehajtottak szélsőségesek, és a közel-keleti terroristák beszivárgásának kockázata továbbra is fennáll.

2022. 09. 15. 16:55
A picture shows the Kurdish-run al-Hol camp, which holds relatives of suspected Islamic State (IS) group fighters in the northeastern Hasakeh governorate, during a security operation by the Kurdish Asayish security forces and the special forces of the Syrian Democratic Forces, on August 26, 2022. (Photo by Delil SOULEIMAN / AFP) Fotó: Delil SOULEIMAN / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazatérési kérelmek felülvizsgálatára kötelezte az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Párizst, miután a francia hatóságok biztonsági kockázatokra hivatkozva elutasították egy 31 és egy 33 éves nő kérelmét, akik 2014-ben és 2015-ben hagyták hátra Franciaországot, hogy az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezethez csatlakozzanak. Egyikőjük a szervezet fellegvárában, a szíriai Rakkában élt, a másik nő pedig az iraki Moszulban.

Párizs azzal érvelt a kérelmek elutasítása mellett, hogy a Szíriában és Irakban bűncselekményeket elkövető francia állampolgároknak a helyi igazságszolgáltatással kell szembenézniük.

Az EJEB viszont azt állítja, a két nőtől megtagadták annak jogát, hogy olyan országba lépjenek be, amelynek az állampolgárai. A testülethez a két nő szülei fordultak segítségért, akik arra hivatkoztak, hogy az észak-szíriai menekülttáborokban – többek közt azokban, amelyben lányaikat is fogva tartják – fertőző betegségek terjednek, és az alultápláltság veszélyének vannak kitéve az emberek. Az EJEB közölte, a francia kormány nem tehető felelőssé a szíriai táborokban uralkodó körülményekért, ettől függetlenül a kérelmek felülvizsgálata továbbra is fennáll.

Civil szervezetek adatai szerint az észak-szíriai menekülttáborokban 75 francia nő tartózkodik mintegy 160 gyermekkel.

Franciaország azon uniós országok közé tartozik, amelyek elutasítják, hogy tömegesen telepítsék vissza az Iszlám Állam területére utazott állampolgáraikat, figyelembe véve a velük járó biztonsági kockázatokat. Júliusban azonban enyhített politikáján Párizs, és 16 nőt, valamint 25 gyermeket engedett vissza az országba. Ők korábban kurdok által felügyelt észak-szíriai táborokban éltek, ahol ISIS-katonák hozzátartozóinak tízezrei tartózkodnak.

Ekkor került vissza hazájába a 2015 novemberében a Bataclan színház elleni terrortámadás egyik végrehajtójának, Samy Amimournak az özvegye. A merényletben a 130 civil áldozattal együtt a hét támadó is életét vesztette.

FRA - THE DAYS AFTER THE TERRORIST ATTACK OF NOVEMBER 13 - PARIS
Megemlékezés a Bataclan elleni terrortámadás áldozataira, néhány nappal a merénylet végrehajtása után, 2015. november 17-én. Fotó: AFP/Karine Pierre

A Kahina El H. néven azonosított, 1997 januárjában született nő 2014 októberében, mindössze 17 évesen utazott Szíriába, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzon. Ott ment feleségül az algériai származású Samy Amimourhoz, házasságukból három gyermekük született. Noha visszatérése után azonnal börtönbe szállították és gyermekeitől elválasztották, helyi hírportálok beszámolói szerint Kahina egyáltalán nem tűnik veszélytelennek:

terrorizmus vádjával kell majd bíróság elé állnia.

Kahina korábban bátorította férjét a támadások végrehajtására, 2015-ben kijelentette, büszke rá. A fiatal nő korábban állítólag egy videót is küldött Samy Amimour testvérének, amelyben azzal fenyegetőzött, hogy Franciaországba megy, és lemészárolja a hitetleneket.

Később Kahináról egy fotó is készült, amelyen Kalasnyikovot tart a kezében. A nő az édesanyját is felkereste a 2015. novemberi terrortámadások után, amíg egy szíriai menekülttáborban tartózkodott. Videóüzenetben közölte vele: „Öngyilkos merénylő felesége vagyok.” Egy volt középiskolai tanárának szintén azzal dicsekedett, hogy a terrortámadás egyik végrehajtójának a felesége.

Eközben éppen szeptember elején figyelmeztetett Jean-Francois Ricard francia terrorelhárítási ügyész arra, hogy

egyre nagyobb a veszélye annak, hogy Irakból és Szíriából érkező szélsőségesek terrortámadásokat hajtanak végre francia földön.

Hozzátette: 2020 óta folyamatosan nő a szélsőségesek jelentette fenyegetettség Franciaországban, és azok, akiket korábban terrorizmussal kapcsolatos vádak alapján ítéltek el, de szabadon engedték őket, újabb fenyegetést jelentenek – annak ellenére is, hogy a hírszerzési szolgálatok megfigyelik őket.

Borítókép: Az Iszlám Állam katonáinak feltételezett rokonai a kurd felügyelet alatt álló Al-Hol menekülttáborban Északkelet-Szíriában 2022. augusztus 26-án (Fotó: AFP/Delil Souleiman)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.