Ferenc pápa a kelet–nyugati szembenállást bírálta Bahreinben

A katolikus egyházfő figyelmeztetett, a vallást soha nem szabad az erőszak igazolására használni.

MTI
2022. 11. 04. 11:43
Ferenc pápát (k) Ahmed el-Tajeb, az egyiptomi al-Azhar egyetem és mecset nagyimámja (b) és Hamad bin Isza ál-Halifa bahreini király fogadja, amint a Bahreini Fórum a Párbeszédért - Kelet és Nyugat az Emberi Együttélésért című vallásközi konferencia záróülésére érkezik a szahíri királyi palota előtt 2022. november 4-én. MTI/EPA/ANSA/Maurizio Brambatti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fegyverkezési verseny ellen emelt szót Ferenc pápa pénteken a Bahreinben megrendezett vallásközi párbeszéden, egyúttal bírálta a kelet–nyugati szembenállást, és felszólította a vallási vezetőket, működjenek együtt a békéért. A katolikus egyházfő a királyságban megrendezett Bahreini Fórum a Párbeszédért: Kelet és Nyugat az Emberi Együttélésért című nemzetközi vallásközi konferencia záróbeszédében leszögezte: 

a vallást soha nem szabad az erőszak igazolására használni, a hit vezetőinek pedig szembe kell szállniuk a hatalmasok gyermeteg háborús szeszélyeivel.

Több mint ezer politikai és vallási vezető előtt elmondott beszédében azt mondta, „a hatalmasok a pártos érdekekért folytatott elszánt harcra összpontosítanak és befolyási övezeteket rajzolnak át”. Felhívta rá a figyelmet, hogy ez a logika mindenekelőtt a Kelet és a Nyugat közötti ellentétben nyilvánul meg, amely egyre inkább két szemben álló tengerhez hasonlít, utalva ezzel az ukrajnai konfliktusra, amely ellen február 24. óta többször élesen szót emelt. Elítélte egyben a despotikus, imperialista, nacionalista és populista elképzeléseket is, és kiemelte, hogy a globalizált világban csak közösen, egymással együttműködve lehet előrejutni.

Hamad bin Isza Ál Halifa bahreini király a tanácskozáson közös erőfeszítést sürgetett Oroszország ukrajnai háborújának leállítására és a béketárgyalások előmozdítására, az egész emberiség javára.

Ferenc pápát (középen) Ahmed el-Tajeb, az egyiptomi al-Azhar egyetem és mecset nagyimámja (balra) köszönti, amint a Bahreini Fórum a Párbeszédért – Kelet és Nyugat az emberi együttélésért című vallásközi konferencia záróülésére érkezik a szahíri királyi palota előtt 2022. november 4-én. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Maurizio Brambatti

Ez a második alkalom, hogy Ferenc pápa egy a Perzsa (Arab)-öböl menti országba látogat; először az Egyesült Arab Emírségeket kereste fel 2019-ben. Akkori, mérföldkőnek számító útján Ahmed el-Tajeb sejkkel, a kairói al-Azhar-mecset nagyimámjával aláírta a katolikus–muszlim testvériséget előmozdító dokumentumot.

 

Borítókép:  Ferenc pápát (középen) Ahmed el-Tajeb, az egyiptomi al-Azhar egyetem és mecset nagyimámja (balra) és Hamad bin Isza ál-Halifa bahreini király fogadja, amint a Bahreini Fórum a Párbeszédért – Kelet és Nyugat az emberi együttélésért című vallásközi konferencia záróülésére érkezik a szahíri királyi palota előtt 2022. november 4-én. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Maurizio Brambatti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.