Zajlik az elnökválasztás második fordulója Cipruson

A szigetországban a közvetlenül választott államfő alakítja meg és irányítja a kormányt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 12. 11:51
HRISZTODULIDESZ, Nikosz
Nicosia, 2023. február 10. Választási biztosok szavazóurnákat visznek egy nicosiai szavazóhelyiségben 2023. február 10-én. A ciprusi elnökválasztás február 12-én esedékes második fordulójába a függetlenként induló Nikosz Hrisztodulidisz volt külügyminiszter jutott tovább a voksok csaknem 32 százalékával. Kihívója a baloldali Ciprusi Nép Haladó Pártja (AKEL) által támogatott független Andreasz Mavrojiannisz lesz, aki az eddigi összesítés szerint a voksok 29 százalékát kapta az elsõ fordulóban. MTI/EPA/Katia Hrisztodulu Fotó: Katia Hrisztodulu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött vasárnap az elnökválasztás második fordulója Cipruson, miután az egy hete tartott voksoláson a jelöltek egyike sem tudta megszerezni a szavazatok több mint felét.

A felmérések szerint a centrista, illetve jobboldali-centrista pártok által támogatott független Nikosz Hrisztodulidisz volt külügyminiszter esélyes a győzelemre, ő a voksok csaknem 32 százalékát szerezte meg az első fordulóban.

Kihívója a baloldali Ciprusi Nép Haladó Pártja (AKEL) által támogatott, de ugyancsak függetlenként induló Andreasz Mavrojiannisz egykori diplomata, aki a múlt héten a szavazatok 29 százalékát kapta.

Cipruson nagyjából 560 ezer választásra jogosult adhatja le szavazatát. A szigetországban a közvetlenül választott államfő alakítja meg és irányítja a kormányt.

 

Borítókép: Választási biztosok szavazóurnákat visznek egy nicosiai szavazóhelyiségben 2023. február 10-én (Fotó: MTI/EPA/Katia Hrisztodulu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.