Az amerikaiak már a kínai darukban is kémeket látnak

Az amerikai kikötők 80 százalékában kínai daruval rakodnak.

Magyar Nemzet
2023. 03. 07. 8:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikai biztonsági tisztségviselők amiatt aggódnak, hogy a kínai gyártmányú rakodódaruk „trójai falovak” lehetnek, kockázatot jelentenek – értesült a The Wall Street Journal. A szerkezetek ugyanis olyan fejlett érzékelőket tartalmaznak, amelyek azonosítják és nyomon követik a konténerek származási helyét és célját – és mivel az eszközöket az amerikai hadsereg is használja, fennáll a veszélye, hogy az értékes információ a kínaiakhoz is eljuthat. 

Sőt, biztonsági szakértők szerint további fenyegetést jelent, hogy kívülről akár a működésükbe is beavatkozhatnak, ezáltal megzavarhatják a logisztikát.

Az amerikai üzleti lap értesülései szerint az amerikai vizsgálatok már 2021-ben arra a megállapításra jutottak, hogy Peking megzavarhatná a kikötők forgalmát, vagy információkat szerezhetne a katonai szállítmányokról. Arról ugyanakkor nem érkezett jelentés, hogy valaha észleltek-e ilyet, vagy egyáltalán felmerült-e a gyanúja. 

A rakodódarukat a kínai államhoz ezer szállal kötődő ZPMC nevű vállalat gyártja. A cég olcsó de hatékony szerkezeteivel uralja a piacot, a világ több mint száz országában vannak jelen termékei, és az amerikai kikötők is 80 százalékban az ő eszközeiket használják. Ráadásul a darukat kínai fejlesztésű szoftverrel működtetik, mi több, bizonyos esetben kínai munkaerő dolgozik rajtuk, akik kétéves vízummal érkezhetnek az országba.

 

A washingtoni kínai nagykövetség az aggodalmakat „paranoiásnak” nevezte, amelynek egyetlen célja a gazdasági együttműködés aláásása Kínával. Figyelmeztettek, hogy a „kínai kártya” kijátszása felelőtlen és az amerikai érdekeket is sérti. 

 

A The Wall Street Journal szerint annak ellenére, hogy eddig semmilyen problémát nem tapasztaltak, néhány kikötő máris cserére szánta rá magát: például svájci szoftvert futtatnak a kínai darukon, vagy finn gyártmányú szerkezeteket használnak, még ha harmadával drágábbak is.

Borítókép: ZPMC rakodódaru (Forrás:Facebbok/ZPMC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.