Halállal büntetnék a homoszexualitást Ugandában

A kelet-afrikai ország tovább szigorította az LMBTQ-ellenes törvényeit.

Magyar Nemzet
Forrás: The Guardian, BBC2023. 03. 22. 12:16
Yoweri Museveni
Ugandan President Yoweri Museveni speaks during a press conference after a meeting with South African President Cyril Ramaphosa (not seen) at the Union Buildings in Pretoria on February 28, 2023. (Photo by GUILLEM SARTORIO / AFP) Fotó: GUILLEM SARTORIO / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halálbüntetéssel vagy életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtanák ezentúl a homoszexualitást Ugandában, miután a parlament erre vonatkozó törvényt fogadott el kedden – írja a The Guardian brit napilap. A jelenlévő 389 képviselő közül mindössze ketten szavaztak a jogszabály ellen, amely az azonos neműek közötti szexuális aktust, illetve a homoszexualitás népszerűsítését és támogatását is halállal vagy életre szóló szabadságvesztéssel bünteti.

A törvény most az államfő, az országot 1986 óta irányító Yoweri Museveni elé kerül, aki korábban már utalt arra, hogy támogatni fogja azt.

A nyugati országok ne fecséreljék az idejüket arra, hogy más népekre próbálják erőltetni szokásaikat. A homoszexualitás a normalitástól való elhajlás. Miért? A természet vagy a neveltetés miatt? Meg kell válaszolnunk ezeket a kérdéseket. Orvosi szakvéleményre van szükség

 – jelentette ki a múlt héten.

A homoszexualitást már eddig is életfogytiglani szabadságvesztéssel büntették a kelet-afrikai Ugandában, de a BBC elemzése szerint eddig csak a szexuális aktus volt célkeresztben, mostantól viszont azt is őrizetbe vehetik, aki homoszexuálisként azonosítja magát, az állampolgároknak pedig kötelességük lesz feljelenteni az azonos nemű párkapcsolatban élő családtagjaikat, barátaikat, szomszédaikat.

 

A nemzetközi emberjogi szervezetek elítélték az új törvényt. – Csalódást keltő, hogy a parlament újra az alapvető emberi jogokat sértő törvényt fogadott el – közölte a Human Rights Watch egyik munkatársa. Az LMBTQ-emberek érdekeit képviselő Sexual Minorities Uganda szervezet közölte: csak februárban 110 homoszexuális és transznemű ugandait ért atrocitás, amelyek közé a letartóztatásokat, a kilakoltatásokat, a fizikai bántalmazást és a nyilvános megszégyenítést, meztelenre vetkőztetést sorolták. – Az LMBTQ-közösség tagjait megzsarolták, pénzt vettek el tőlük, de tömeglincselés áldozataivá is váltak – nyilatkozott név nélkül egy meleg aktivista a BBC-nek arról, hogy milyen hatással van a lakosságra a kormányzati propaganda. A kormány azonban hangsúlyozza: a gyermekek védelmében jár el.

A BBC szerint körülbelül harminc afrikai országban tiltott azonos nemű párkapcsolatot létesíteni.

 

Borítókép: Yoweri Museveni ugandai államfő (Fotó: AFP/Guillem Sartorio)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.