Német pénzügyminiszter: hiba volt közeledni Kínához

Christian Lindner szerint nagyobb távolságot kell tartani Pekingtől.

2023. 04. 21. 18:35
LINDNER, Christian
Berlin, 2023. április 21. Christian Lindner német pénzügyminiszter, a Szabaddemokrata Párt (FDP) elnöke pártjának berlini kongresszusán 2023. április 21-én. A felirat jelentése: csinálni, ami fontos lesz. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újraválasztotta a német Szabaddemokrata Párt (FDP) kongresszusa Christian Lindnert, aki 2013 óta a párt elnöke. Lindner a küldöttek 88 százalékának szavazatát kapta, ellenjelölt nem volt. Lindner 2013 decembere óta áll az FDP élén.

Pártja kongresszusán a szavazást megelőzően Lindner a Kínától való nagyobb gazdasági függetlenség és a Pekinggel szembeni kritikus hozzáállás mellett érvelt. Németország korábbi tapogatózása Kína felé hiba volt, mondta. Szerinte a szabadságot mint vezérelvet az FDP-nek nemzetközi szinten is követelnie kell.

Soha nem kelthetjük azt a benyomást, hogy az üzlet oltárán feláldozzuk a liberális értékeinket

– szögezte le beszédében.

Kína jelentőségét ugyanakkor a német gazdaság szempontjából aligha lehet alábecsülni. „Reálisnak kell lennünk: ez nem egyik napról a másikra fog megváltozni” – tette hozzá Lindner.

A koalíciós partnereket, azaz a szociáldemokrata SPD-t és a Zöldeket takarékosságra szólította fel az adósságfék betartása és a magas infláció kordában tartása érdekében. Szövetségi pénzügyminiszterként kizárta az adóemeléseket.

Az infláció egy „kemény fenevad”, mondta, és az ellene való küzdelemnek elsőbbséget kell élveznie. Lindner felszólította a koalíciós partnereket, hogy csökkentsék a nem létfontosságú kiadásokat, ahogyan azt például a szövetségi pénzügyminisztérium tervezett bővítésének elvetésével tette. Másodszor pedig prioritásokat kell meghatározni ott, ahol elkerülhetetlen szükségszerűségek vannak, például a Bundeswehrnél. „Harmadszor pedig be kell látni, hogy bizonyos dolgok ugyan kívánatosak, de legalábbis jelenleg nem finanszírozhatók” – mondta Lindner.

A jólétet előbb meg kell teremteni, mielőtt elosztható lenne

– összegzett.

Utóbbi megjegyzése összecseng egy korábbi nyilatkozatával, melyben hangsúlyozta, hogy a támogatások és a beruházások során fontossági sorrendet kell felállítani. E szerint pedig inkább a közlekedési és digitális infrastruktúra megújítása, a hadsereg megerősítése, valamint a kutatás és a vállalati beruházások támogatása lenne a prioritás, semmint például a családtámogatási rendszer reformja. Koalíciós partnerei akkor bírálták Lindner nyilatkozatát, mivel a gyermekszegénység elleni küzdelem „az egész társadalom feladata, amely mellett Lindner úrnak is elkötelezettnek kellene éreznie magát” – mondta az AFP hírügynökségnek Maria Klein-Schmeink, a német parlament zöldfrakciójának helyettes vezetője.

Borítókép: Christian Lindner német pénzügyminiszter, a Szabaddemokrata Párt (FDP) elnöke pártjának berlini kongresszusán 2023. április 21-én. A felirat jelentése: csinálni, ami fontos lesz (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.