Kellemetlen baklövéssel indult Joe Biden írországi vizitje + videó

Miközben Joe Biden híresen büszke írországi gyökereire, úgy tűnik, az amerikai elnök nincs igazán tisztában az ország történelmével. Írországi útját egy kellemetlen baklövéssel kezdte, annak ellenére, hogy nemcsak politikai okok, hanem személyes kötődése is vezérelte látogatását, amelynek során felmenőinek szülőhelyét is felkeresi.

2023. 04. 13. 11:57
BIDEN, Joe; BIDEN, Hunter
Dublin, 2023. április 12. Az Írországba érkezõ Joe Biden amerikai elnök a dublini repülõtéren tartózkodó emberekkel beszél, balra tõle a fia, Hunter Biden és a testvére, Valerie Biden Owens 2023. április 12-én. Biden a nagypénteki rendezési megállapodás, hivatalos nevén a Belfasti Egyezmény aláírásának 25. évfordulója alkalmából szervezett eseménysorozaton vesz részt Észak-Írorszgában és Írországban. MTI/AP/Patrick Semansky Fotó: Patrick Semansky
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem indult túl gördülékenyen Joe Biden írországi látogatása, miután már érkezésekor egy újabb baklövéssel hívta fel magára a figyelmet. Az amerikai elnök ezúttal az új-zélandi All Blacks rögbicsapatot keverte össze a hírhedt Black and Tans nevű brit katonai egységgel, amely mintegy száz évvel ezelőtt az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) ellen harcolt – számolt be róla a Politico hírportál.

A ballépés különösen kellemetlen annak fényében, hogy Joe Biden büszkén hangoztatja írországi gyökereit, és a szerda este, Louth megyében megtartott beszédével is távoli rokona, Rob Kearney előtt akart tisztelegni. A híres rögbijátékos és csapata ugyanis 2016-ban legyőzte az új-zélandi All Blacks válogatottat, ami történelmi pillanatnak számított, hiszen 111 éve nem sikerült vereséget mérniük rájuk az íreknek.

Ő egy pokolian jó rögbijátékos, és pokolian megverte a Black and Tans-t

– igyekezett dicsérni rokona sikereit Biden a közönsége, köztük Micheál Martin külügyminiszter előtt.

A Black and Tans a brit biztonsági erők különleges egysége volt, amely az IRA lázadói ellen harcolt 1919és 1921 között, az ír függetlenségi háborúban.

A beszéd – amelyet Írország közszolgálati rádió- és televíziótársasága, az RTÉ élőben közvetített  – futótűzként terjedt a közösségi médiában. Néhányan bejegyzésükben felsorolták a visszavonult hátvéd pályafutásának eredményeit, humorosan megjegyezve, hogy Rob Kearney legnagyobb sikere mégis az volt, amikor egy évszázaddal ezelőtt vereséget mért a brit erőkre is.

A baklövést követően azzal már senki nem is törődött, hogy Biden még csak ki sem tudta ejteni az ír akcentusnak megfelelően rokona, Kearney nevét. 

A demokrata párti elnök anyai ágon kötődik Írországhoz, ükapja, Owen Finnegan az 1840-es évek végén hagyta el a Louth megyei Carlingfordot, hogy Amerikába utazzon.

Dédapja, Edward Blewitt 1850-ben hagyta el a Mayo megyei Ballina várost szintén azért, hogy az Egyesült Államokba emigráljon. 

Írország előtt az amerikai elnök Észak-Írországba is ellátogatott, a négynapos eseménysorozattal a Belfasti Egyezmény aláírásának 25. évfordulójáról emlékezik meg. Az úgynevezett nagypénteki megállapodás lezárta a közel harminc évig tartó észak-írországi zavargásokat, amelyek során a nacionalisták az Egyesült Királyságtól való függetlenedésért küzdöttek. A brit fennhatóság ellen és az ír sziget egyesítéséért egykor fegyverrel küzdő legnagyobb katolikus milícia, az IRA 1969-ben kezdődött terrorhadjáratának három évtizedében legalább 3500-an vesztették életüket – írta meg korábban lapunk is.

Az írországi út egyik legfontosabb eseménye, hogy Biden csütörtökön az ír parlamentben is felszólal. 

 

Borítókép: az Írországba érkező Joe Biden amerikai elnök a dublini repülőtéren tartózkodó emberekkel beszél, balra tőle a fia, Hunter Biden és a testvére, Valerie Biden Owens 2023. április 12-én (Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.