Videón látható, ahogyan dobozzal a kezében sétál be a kávézóba a szentpétervári lány

Orosz háborús blogger volt a célpontja a merényletnek.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2023. 04. 03. 11:21
Russian investigative committee charges Daria Trepova in deadly St. Petersburg cafe blast
MOSCOW, RUSSIA - APRIL 04: Russian citizen Darya Trepova, who was detained in St Petersburg on suspicion of complicity in the Strit-Bar cafe bombing and assassination of war correspondent Vladlen Tatarsky (Maxim Fomin), is seen during the remand hearing at Moscow's Basmanny District Court in Moscow, Russia on April 04, 2023. The April 2 blast in St Petersburg, which is estimated to have been equivalent to 200g of TNT, killed Tatarsky and injured 40 guests of his evening show. According to the findings, it seems that it was Trepova who gave Tatarsky an explosive-laden figurine. Boris Alekseev / Anadolu Agency (Photo by Boris Alekseev / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet korábban már megírta, robbanás történt vasárnap egy szentpétervári kávézóban, egy ember életét vesztette, tizenöten pedig megsebesültek.

Egyre több részlet derül ki a vasárnapi merényletről, amelynek célpontja egyértelműen az orosz háborús blogger, Vladlan Tatarszkij volt. A bombát leszállító Darija Trepovát letartóztatták – írta meg a Világgazdaság

A biztonsági kamerák felvették a pillanatot, amikor Darija Trepova leszállította a bombát a szentpétervári kávézóba, hogy végezzenek az orosz háborús bloggerrel, Vladlan Tatarszkijjel. A fiatal lány egy hatalmas dobozban vitte be a robbanószert a találkozóra, a hírek szerint a dobozban egy szobor volt és abban volt a mintegy 200 grammnyi dinamit. 

A szemtanúk beszámolói szerint Tatarszkij sejthetett valamit a dologból, mert amint Trepova lerakta a dobozt, maga mellé rendelte a lányt, ez a helyszínen készült fotókon is látszik. Később valahogy Trepova mégis élve, sértetlenül jutott ki. Mások már nem voltak ilyen szerencsések, Tatarszkij meghalt, négyen életveszélyesen, 23-an pedig súlyosan megsérültek. 

 

A merénylő után hajtóvadászatot indítottak az orosz hatóságok. Vasárnap éjjel házkutatást tartottak a lány szentpétervári otthonánál, ahonnan egy maszkos nőt vittek el a rendőrök. Arról nem tudni, hogy ki ő lehetett, a hírek szerint Trepova édesanyja, vagy testvére lehetett. Maga a merénylő hollétéről továbbra sem lehet tudni semmit, ahogyan arról sem, hogy a nő egyedül dolgozott-e, vagy pedig lehettek-e segítői. Trepova nem ismeretlen a hatóságok előtt, hiszen néhány hónappal ezelőtt letartóztatták egy háborúellenes tüntetésen.  

A kávézó a Wagner-csoport vezetőjéhez, Jevgenyij Prigozsinhoz tartozik, aki ismerte Tatarszkijt. A zsoldoscsapat vezetője hétfőre virradóra Bahmutban bontott zászlót Tatarszkij emlékére, ezzel is jelezve, hogy éjjel elfoglalták a város újabb fontos területét az ukrán hadseregtől. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Anadolu Agency/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.