Ezekben az országokban végzik ki a legtöbb embert

Jelenleg ötvenöt ország tartja fent és hajtja végre a halálbüntetéseket.

Magyar Nemzet
2023. 05. 17. 22:31
Az Egyesült Államokban a kivégzéseket halálos injekcióval hajtják végre, amelyhez különleges kialakítású ágyakat használnak. (Fotó: Paul Buck /AFP/Getty Images)
Az Egyesült Államokban a kivégzéseket halálos injekcióval hajtják végre, amelyhez különleges kialakítású ágyakat használnak. (Fotó: Paul Buck /AFP/Getty Images)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap ugyan felfüggessztette az ohiói legfelsőbb bíróság az egyik elítélt kivégzését, mégis a tengerentúlon szinte minden hónapban többen is halálsorra jutnak. Csütörtökön például Oklahoma államban – hacsak a beadott halasztási kérvény nem jár sikerrel – végeznek ki egy férfit, akit még 2004-ben ítéltek el szándékos emberölésért. Noha az szinte köztudott, hogy az Egyesült Államokban a halálbüntetés számos államban bevett gyakorlat, sőt a halálsoron lévőkkel foglalkozó oldal (deathpenaltyinfo.org) adatai alapján jelenleg mintegy 2400 elítélt van a halálsoron, valójában 1970 óta 1569 embert végeztek ki, többségüket (583-at) Texas államban. Amerikában 27 államban engedélyezett a halálbüntetés.

Ám az Amnesty International civil szervezet (NGO) szerint Kínában, Iránban, Szaúd-Arábiában és Egyiptomban is több embert küldtek a halálsorra, vagy végeztek ki, mint az Egyesült Államokban. Az adatok alapján tavaly Kínában közel ezer embert, Iránban 576-ot, Szaúd Arábiában 196-ot, míg Egyiptomban 24-et.

Az NGO szerint tavaly összesen 883 kivégzést hajtottak végre, amely 53 százalékkal több mint 2021-ben volt, sőt 2017 után (993) a legmagasabb adat.

A kivégzések csaknem harmada, 325 eset egyébként kábítószerhez kötődő esetekhez kötődik – ezek javarészt árusítást és nem birtoklás jelentenek.

Jelenleg a mintegy 190 ország háromnegyedében nincsen halálbüntetés, sőt tavaly több ország, mint  Kazahsztán vagy Pápua Új-Guinea eltörölte a halálbüntetést minden bűncselekmény esetében.

Néhány ország a nem háborús bűncselekmények esetében törölte el a halálbüntetést, míg 23 olyan ország is van, ahol törvény engedné ugyan a halálsorra való küldést, de már tíz éve „nem éltek vele”.

Jelenleg 55 ország tartja fent és hajtja végre a halálbüntetéseket.

Borítókép: Az Egyesült Államokban a kivégzéseket halálos injekcióval hajtják végre, amelyhez különleges kialakítású ágyakat használnak (Fotó: Paul Buck /AFP/Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.